Λεφτά υπάρχουν για τα golden boys του ΕΦΚΑ. Και στην ΕΡΤ γίνονται προσλήψεις. Παρόλο που η ακρίβεια έχει τινάξει τον μέσο οικογενειακό προϋπολογισμό στον αέρα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για τους λίγους. Και βέβαια δηλώνουν δικαιωμένοι για το αποτέλεσμα της εξεταστικής για τη «λίστα Πέτσα» και ετοιμάζουν τη «λίστα Πλεύρη» με εκατομμύρια που θα μοιραστούν σε ΜΜΕ για την προώθηση του εμβολιασμού.

Ads

Το συνεκτικό στοιχείο ανάμεσα σε όλα αυτά είναι η αδιαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και η ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κράτος. Όλα γίνονται στα κρυφά και στα γρήγορα, με τον αέρα του ανέμελου κληρονόμου. Ούτε ενημέρωση των κομμάτων, ούτε λογοδοσία, ούτε αναστολές. Έχει πχ μια επιχείρηση ένας υπουργός (την Ελληνική Αγωγή ο Αδ. Γεωργιάδης), αναλαμβάνει  συνάδελφός του (εν προκειμένω η Ν. Κεραμέως) τη διαφήμιση επειδή μπορεί. Και λογαριασμό δεν δίνουν σε κανένα.

Δεν χρειάζεται άλλωστε. Δεν δέχονται πίεση ούτε από τα ΜΜΕ ούτε από τη Δικαιοσύνη. Αν είχε συμβεί σε υπουργό και πρώην υπουργό άλλου κόμματος να βρεθεί με πιστώσεις άγνωστης προέλευσης στους λογαριασμούς του, το πιθανότερο είναι ότι θα δυσκολευόταν να μείνει στη θέση του. Αλλά ο Αδ. Γεωργιάδης και ο Δ. Αβραμόπουλος δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα. Αρχειοθετήθηκαν οι φάκελοί τους για τη Novartis χωρίς να δώσουν εξηγήσεις για τα «αδιευκρίνιστα ποσά». 

Ποιος θα τους ενοχλήσει; Άλλα πέντε εκατομμύρια, λέει, θα μοιραστούν στα ΜΜΕ για την εθνική υπόθεση του εμβολιασμού.  Όπως τότε, που παρά λίγο να χρηματοδοτηθεί και ο Φουρθιώτης για το «Μένουμε σπίτι». Εντάξει, θα μείνει απ’ έξω πάλι ο Βαξεβάνης, θα κοιτάξουν να μη δώσουν σε κανένα έντυπο που μετά θα κλείσει (όπως έπαθαν με τον «Φιλελεύθερο») και θα φροντίσουν η μοιρασιά να γίνει κοντά στις εκλογές για να πιάσει τόπο. Και τα κριτήρια επιλογής θα μείνουν αδιευκρίνιστα, όπως τα ποσά στους λογαριασμούς των υπουργών τους. 

Ads