Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχάνων ήταν ουσιαστικά και συμβολικά μια ξεκάθαρη άρνηση να επανέλθουν τα εργασιακά στο πλαίσιο που ίσχυε προ κρίσης. Ολοένα και περισσότερο οι προγραμματικές του θέσεις ταυτίζονται με τα… μνημόνια.

Ads

Στο ΣΕΒ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε στην άρνηση για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, χαρακτήρισε “ξεπερασμένο” το ωράριο και “ιδεοληψίες” της βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, υποσχέθηκε είσοδο ιδιωτών στην κοινωνική ασφάλιση και μείωση φορολογίας για μεγάλες επιχειρήσεις.

Όπως ήταν λογικό προκάλεσε την κατηγορία της κυβέρνησης ότι τοποθετείται κυνικά στην τελευταία γραμμή άμυνας των πιο ακραίων κύκλων των δανειστών την ώρα που επανέρχονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και αυξάνεται ο κατώτατος μισθός. Ακόμη και το Κίνημα Αλλαγής κατηγόρησε τον αρχηγό της ΝΔ ότι κινείται απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων και εμμένει σε σκληρές συντηρητικές πολιτικές.

Αλλά και γενικότερα, κάθε τομέας του προγράμματος της ΝΔ που έρχεται στην επιφάνεια δείχνει τις ίδιες νεοφιλελεύθερες εμμονές που επέβαλαν τα μνημόνια όπως η συρρίκνωση σε σημείο διάλυσης του δημόσιου τομέα, η είσοδος ιδιωτών και πάλι στην υγεία και τις υπηρεσίες του κράτους, η νέα υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους, η μεταφορά βαρών στα αδύναμα στρώματα. 

Ads

Την ώρα που οι αντίπαλοί του πολιτεύονται με το αφήγημα της εξόδου από τη μνημόνια και της βαθμιαίας επαναφοράς στην προτέρα κατάσταση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται για εκλογές αντιπροτείνοντας τη συνέχιση όλων των μνημονιακών μέτρων!  Ένα μίγμα πολιτικής τραγικά αποτυχημένο και αντιαναπτυξιακό που απειλεί με “υποτροπή” την οικονομία. Το παράδειγμα της Αργεντινής και της επιστροφής του ΔΝΤ, δείχνει άλλωστε το δρόμο…