Κάποτε τα παιδιά ονειρεύονταν να γίνουν αστέρια στο Hollywood, σήμερα ονειρεύονται να λάμψουν στο You Tube. «Θέλω να γίνω You tuber» είναι μια φράση που ακούμε καθημερινά πολλοί γονείς από τα παιδιά μας. Άλλα ονειρεύονται δόξα, ζηλεύοντας τους influensers άλλα χρήματα άλλα τη δυνατότητα να λάμψουν στη διαδικτυακή κοινότητα ή να μοιραστούν τις γνώσεις τους πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα.

Ads

Η απόφαση για το αν θα επιτρέψετε στο παιδί σας να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε πλατφόρμα κοινωνικών μέσων είναι, φυσικά, προσωπική και εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού, τη συναισθηματική ωριμότητα και τους λόγους για τους οποίου θέλουν να εκτεθούν. Πριν πείτε βιαστικά ένα ναι ή ένα όχι, ρίξτε μια ματιά στις ερωτήσεις που θα μπορούσατε να θέσετε ώστε να καταλάβετε τις ανάγκες του.

Γιατί θέλεις να έχεις ένα κανάλι YouTube;

Τι είδους βίντεο θέλεις να δημιουργήσεις;

Ποια είναι τα αγαπημένα σου κανάλια στο YouTube; Τι ου αρέσει στους youtubers που παρακολουθείς;

Ads

Υπάρχουν κανάλια στο YouTube που δεν σου αρέσουν; Τι δεν σου αρέσει;

Κάνετε τη συζήτηση χωρίς να τα κρίνετε κάθε λίγο και εξερευνήστε τους λογαριασμούς που παρακολουθεί το  παιδί σας για να δείτε γιατί μπορεί να ενδιαφέρεται για τη δημιουργία ενός καναλιού YouTube.

Το YouTube προορίζεται για χρήστες που είναι τουλάχιστον 13 ετών επειδή η Google, συλλέγει και εμπορεύεται δεδομένα χρήστη, αλλά πολλά νεότερα παιδιά έχουν ήδη κανάλια.

Ωστόσο, οι ομάδες υποστήριξης και οργανώσεις έχουν αναγκάσει  την Google να αναλάβει ευθύνες για την αποτυχία της αυστηρής εφαρμογής του νόμου για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των παιδιών στο διαδίκτυο. Τα παιδιά κάτω των 13 επιτρέπεται νομίμως να δημιουργούν προφίλ σε ιστότοπους που συλλέγουν δεδομένα χρήστη, εφόσον ένας γονέας εγκρίνει τον λογαριασμό του παιδιού και γνωρίζει ότι συλλέγονται δεδομένα χρήστη. Εναλλακτικά, το παιδί σας μπορεί να χρησιμοποιήσει το λογαριασμό σας και να κάνει όλες τις μεταφορτώσεις μέσα από εσάς. Αυτό θα σας επέτρεπε να εποπτεύσετε το κανάλι.

Εάν αποφασίσετε να επιτρέψετε στο παιδί σας να δημιουργήσει ένα κανάλι YouTube, μπορείτε να κάνετε κάποιους τρόπους για να κάνετε την εμπειρία πιο ασφαλή και πιο ευχάριστη.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό Οικογενειακής σύνδεσης.

Χρησιμοποιήστε έναν διαφορετικό ιστότοπο. Το YouTube είναι ο πιο δημοφιλής δικτυακός τόπος βίντεο, αλλά υπάρχουν και άλλες καλές επιλογές που προσφέρουν ενσωματωμένα μέτρα ασφαλείας για τα παιδιά. Εξετάστε μία από αυτές τις ασφαλείς τοποθεσίες κοινωνικής δικτύωσης.

Ζητήστε του να δημιουργήσει μια πρόταση για το κανάλι που ονειρεύεται, η οποία περιγράφει τι θέλει να προσφέρει, ποιο είναι το κοινό στο οποίο απευθύνεται, πόσο συχνά θα δημοσιεύει, αν θα δέχεται διαφημίσεις.

Συζητήστε για το περιεχόμενο. Τώρα είναι μια καλή στιγμή για να συζητήσουμε  τι πρέπει να παραμείνει ιδιωτικό, καθώς και άλλα βασικά  θέματα της ψηφιακής κοινότητας.

Αφού δημιουργήσει το κανάλι, συνεχίστε να ελέγχετε τι συμβαίνει διακριτικά. Συχνά οι έφηβοι σοκάρονται από τα αρνητικά σχόλια που μπορεί να δεχτούν γιατί η ψηφιακή κοινότητα δεν είναι παράδεισος. Εκεί θα χρειαστούν τη στήριξή σας.