Μεγάλο διατροφικό σκάνδαλο αποκάλυψαν οι έλεγχοι του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) στο οποίο εμπλέκονται τέσσερις μεγάλες εταιρίες. Οι εταιρίες αυτές διακινούσαν στην αγορά μολυσμένα τρόφιμα και προϊόντα-«μαϊμού», από σουσάμι με περιττώματα ζώων μέχρι ηλιέλαιο με ολίγη από ορυκτέλαιο.

Ads

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», ο ένας επιχειρηματίας, προμηθευτής πολλών μεγάλων εταιριών παραγωγής τροφίμων, διακινούσε σουσάμι με περιττώματα ζώων, ένας ιδιοκτήτης σουπερμάρκετ ηλιέλαιο με ολίγη από ορυκτέλαιο –από αυτά που υποτίθεται ότι είχαν αποσύρει από τον Μάιο του 2008, ένας άλλος επίσης ιδιοκτήτης γνωστής αλυσίδας «φύλαγε» τρόφιμα σε επικίνδυνες για την υγεία του καταναλωτή συνθήκες, ενώ μια τέταρτη εταιρία, μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές της χώρας έστελνε στις αγορές του εξωτερικού γαλακτοκομικά προϊόντα –«μαϊμού», τα οποία πουλούσε ακριβά ως δήθεν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τις μεγαλύτερες υποθέσεις απάτης και παραπλάνησης του καταναλωτή που έχει χειριστεί ο ΕΦΕΤ τα τελευταία χρόνια, ορισμένες και με ποινικές προεκτάσεις. Για τις τρεις εταιρίες δεν έχουν οριστεί ακόμα τα πρόστιμα, τα οποία αναμένεται να είναι από τα υψηλότερα που έχουν επιβληθεί ποτέ –έως και 1 εκατ. ευρώ, ενώ στην αλυσίδα σουπερμάρκετ με το λάδι-ορυκτέλαιο ο ΕΦΕΤ έχει επιβάλει ήδη πρόστιμο 60.000 ευρώ. Μάλιστα, ορισμένες από τις υποθέσεις έχουν αναλάβει οι ειδικοί της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων.

Η εταιρία με το σουσάμι απασχολούσε τις Αρχές από το 2008. Τότε στις εγκαταστάσεις της βρέθηκαν δεκάδες τόνοι ληγμένου σουσαμιού από το Σουδάν με περιττώματα τρωκτικών και σκύλων. Μετά τον πρώτο έλεγχο, η επιχείρηση σφραγίστηκε, ωστόσο, σε έλεγχο ρουτίνας (λίγους μήνες αργότερα) σε αρτοβιομηχανία της βορείου Ελλάδος εντοπίστηκαν σάκοι με το σουσάμι από την εν λόγω εταιρεία, συνολικής ποσότητας 31.550 κιλών. Σε δεύτερο έλεγχο εντοπίστηκε κρυφή αποθήκη με αποθηκευμένους και άλλους τόνους ακατάλληλου σουσαμιού. Ο φάκελος της υπόθεσης προωθήθηκε από τον ΕΦΕΤ στο γραφείο της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνας Μπατζελή για την επιβολή υψηλού προστίμου (ο ΕΦΕΤ μπορεί να επιβάλει πρόστιμο έως 60.000 ευρώ) και στη συνέχεια διαβιβάστηκε και στη Δικαιοσύνη.

Ads

«Η τήρηση της νομοθεσίας είναι απαρέγκλιτη» δήλωσε, μιλώντας στο Βήμα, η υπουργός, ενώ προανήγγειλε αλλαγές στη λειτουργία του ΕΦΕΤ για καλύτερους και αποτελεσματικότερους ελέγχους.

Τα στοιχεία των εταιριών βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας «Βήμα», σύμφωνα με το δημοσίευμα.