Χωρίς προοπτική ουσιαστικών αποφάσεων και χωρίς τον Γιώργο Χουλιαράκη συνεδριάζει το  EuroWorkingGroup, με όλες τις προσδοκίες απεμπλοκής της αξιολόγησης να μετατίθενται στις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μέσα στο επόμενο τριήμερο.

Ads

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, σε ένα σαφές μήνυμα ότι η διέξοδος δεν μπορεί να αναμένεται σε τεχνοκρατικό επίπεδο, δεν μετέχει τελικά στη συνεδρίαση του EWG και τον αναπληρώνει ο Παναγιώτης Νικολαΐδης, μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.
 
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ο Γιώργος Χουλιαράκης βρίσκεται στο Λονδίνο όπου το απόγευμα θα μιλήσει σε προγραμματισμένη εκδήλωση του LSE.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κόντρα κυβέρνησης – ΝΔ για την απουσία Χουλιαράκη από EuroWorkingGroup

Διαβουλεύσεις ξεκινά ο Ντάισελμπλουμ
 
Τα περιορισμένα περιθώρια για αποφάσεις στο EWG επιβεβαίωσε και ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται η Deutsche Welle, παρ’ ότι χαρακτήρισε σημαντική τη σημερινή συζήτηση καθώς θα αφορά την ουσία των ανοικτών ζητημάτων της αξιολόγησης.

Ads

Κατά την ίδια πηγή, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του EWG ο επικεφαλής του Eurogroup Γερουν Ντάοισελμπλουμ θα ξεκινήσει σειρά διαβουλεύσεων τόσο με αξιωματούχους της ευρωζώνης, όσο και με την ελληνική κυβέρνηση. Στόχος είναι να διαμορφωθεί μέσα στις επόμενες μέρες ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να κινούνται με χρονικό ορίζοντα την προσεχή συνεδρίαση του Εurogroup, της 20ης Φεβρουαρίου, στη διάρκεια του οποίου θα επιδιωχθεί είτε μια πολιτική συμφωνία σε όλα τα ανοικτά ζητήματα, είτε απόφαση για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα με εντολή να κλείσουν σε λίγες μέρες την αξιολόγηση.

Τα βασικά αγκάθια παραμένουν πάντοτε αφ΄ ενός η απαίτηση των δανειστών για νομοθέτηση προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων από την κυβέρνηση, ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ ετησίως μετά το 2018 και αφ’ ετέρου η άρνηση του Βερολίνου να συναινέσει σε προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος όπως ζητά το ΔΝΤ, αλλά και η ΕΚΤ.