Σε πολύ αυστηρό τόνο απάντησαν οι Βρυξέλλες στην ουγγρική κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν στα περί συνωμοσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος, με σκοπό την εισροή μεταναστών στην Ουγγαρία. 

Ads

Η κυβέρνηση Όρμπαν «διαστρεβλώνει την αλήθεια και προσπαθεί να δημιουργήσει μία σκοτεινή εικόνα συνωμοσίας», διεμήνυσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Βίκτορ Όρμπαν έχει βασίσει την προεκλογική εκστρατεία του κόμματός του πάνω σε αυτό το σενάριο συνωμοσίας, βάζοντας στο στόχαστρο αφενός τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και αφετέρου τον Τζορτ Σόρος. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, οι Βρυξέλλες προσπαθούν να αποδυναμώσουν το δικαίωμα των κρατών-μελών να υπερασπιστούν τα σύνορά τους, καθώς και να μειώσουν τη χρηματοδότηση στις χώρες που αντιτίθενται στη μετανάστευση.

Η εκστρατεία του Όρμπαν έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Την περασμένη εβδομάδα, κορυφαίοι Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές πολιτικοί εξαπέλυσαν σφοδρή κριτική στον Ούγγρο πρωθυπουργό, μετά τη νέα επίθεσή του κατά του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

Ads

Η πρόεδρος του CDU Ανεγκρέτ Κραμπ – Καρενμπάουερ απείλησε με διακοπή των τακτικών συνομιλιών με το κόμμα του Ορμπαν Fidesz, ενώ ο υποψήφιος του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές Μάνφρεντ Βέμπερ προειδοποίησε ότι ο Όρμπαν πρέπει να αντιληφθεί ότι απομακρύνεται διαρκώς από το ΕΛΚ.

Την απόλυτη στήριξή της στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε και η Γερμανίδα καγκελάριος τονίζοντας ότι η Γερμανία θα το καταστήσει αυτό σαφές στις συζητήσεις με την Ουγγαρία.