Ενότητα με μονομερείς ενέργειες δε γίνεται. Αυτό το μήνυμα έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, με θέματα το προσφυγικό και το Brexit. 

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την αντίφαση μεταξύ του δόγματος για όλο και μεγαλύτερη πολιτική ενότητα στην ΕΕ και τις μονομερείς ενέργειες ορισμένων χωρών στο θέμα του προσφυγικού.  

Ανέφερε ακόμη ότι η Βρετανία πρέπει να βοηθηθεί στις σχέσεις της με την Ευρώπη, αλλά όχι καταστρατηγώντας το κοινοτικό κεκτημένο και πρόσθεσε ότι αν η κάθε χώρα βάζει στο τραπέζι ό,τι τη συμφέρει και την εξυπηρετεί και η συζήτηση δε γίνεται στη βάση αξιών, αργά ή γρήγορα η Ευρώπη θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Απευθυνόμενος στις χώρες της λεγόμενης ομάδας του Βίζεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία), ο Έλληνας πρωθυπουργός παρατήρησε ότι την ώρα που μιλούν για φράχτες θα πρέπει να συνειδητοποιούν ότι αυτό που αντιμετωπίζουν από τη Βρετανία είναι επίσης ένας φράχτης. Σαν παράδειγμα ανέφερε την αναστολή των κοινωνικών επιδομάτων για τους ευρωπαίους πολίτες. 

Ads

«Να βρεθούν λύσεις»

Τέλος, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα πρέπει να βρεθούν συνολικές και συλλογικές λύσεις για την Ευρώπη και πρόσθεσε ότι αν αυτό δεν είναι εφικτό, καλύτερα να καθυστερήσει το κείμενο συμπερασμάτων, έως ότου βρεθούν οι λύσεις στις οποίες θα έχουν συμφωνήσει όλοι μαζί.

Τι είπαν Τσίπρας – Μέρκελ 

Στο μεταξύ ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε, στο περιθώριο της Συνόδου, ολιγόλεπτη συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Θέμα συζήτησης το προσφυγικό. 

Στην συνομιλία τους, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαιώθηκε η θέση τους να μην υποχωρήσουν στις απόψεις των χωρών της ομάδας Βίζεγκραντ οι οποίες ζητούν το κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα.