«Σήμερα ελπίζω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πάρει δύο ξεκάθαρες αποφάσεις», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής.

Ads

Ως πρώτη ο πρωθυπουργός ανέφερε την ανάγκη «να αποκλείσουμε την πιθανότητα να είναι για τα επόμενα 5 χρόνια επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένας πολιτικός που δεν ενώνει αλλά διχάζει την Ευρώπη», φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τον υποψήφιο του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Αναφορικά με τη δεύτερη ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι  «πρέπει να δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει αμέσως την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, τις παράνομες δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. Θα εξετάσουμε κάθε πιθανότητα ώστε στον βαθμό που δεν υπάρξει άμεσος τερματισμός αυτών των παραβιάσεων να υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα και κυρώσεις».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «θα εξετάσουμε κάθε πιθανότητα ώστε στον βαθμό που δεν υπάρξει άμεσος τερματισμός αυτών των παραβιάσεων να υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα και κυρώσεις».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση, στο περιθώριο της Συνόδου, με την Ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μονγκερίνι, και ζήτησε να υπάρξει σαφές μήνυμα στην Τουρκία και στοχευμένα μέτρα εάν δεν σταματήσουν άμεσα οι προκλήσεις και συζήτησαν ποια θα είναι τα πιο αποτελεσματικά μέτρα. Σημειώνεται ότι την έκθεση για τα μέτρα κατά της Τουρκίας θα την επεξεργαστεί από την πλευρά της ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης η ίδια η Φεντερίκα Μονγκερίνι και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είτε ο Γιοχάνες Χαν είτε η Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου.

Ads

Σύμφωνα με τις ίδιες πήγες, ο Αλέξης Τσίπρας είχε επίσης συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και συζήτησαν για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν την επόμενη περίοδο. 

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε πάρει μέρος στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES).