Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) «Σώστε τα παιδιά» ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τουλάχιστον 400 πρόσφυγες πνίγηκαν, όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε στη Μεσόγειο στην προσπάθειά τους να φτάσουν από τη Λιβύη στην Ιταλία.

Ads

Σύμφωνα με επείγον τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, η ΜΚΟ επικαλέστηκε τις μαρτυρίες επιζώντων που διασώθηκαν από ένα άλλο πλοίο και μεταφέρθηκαν σε ιταλικό λιμάνι.

Η ίδια οργάνωση ανέφερε ότι «μεταξύ των θυμάτων ήταν και πολλοί νέοι άνδρες, πιθανότατα ανήλικοι». Παράλληλα, μίλησε με κάποιους από τους 150 επιζώντες στο Ρήγιο της Καλαβρίας, οι οποίοι διασώθηκαν από ιταλικό πλοίο και μεταφέρθηκαν μαζί με δεκάδες άλλους μετανάστες που επέβαιναν σε άλλα πλοιάρια.

Η οργάνωση Save the Children ανακοίνωσε ότι ανάμεσα στις 11 και στις 13 Απριλίου, περισσότεροι από 5.100 μετανάστες έχουν φτάσει στην Λαμπεντούζα, στη Σικελία, την Καλαβρία και την Πούλια. Ανάμεσά τους βρίσκονται και 450 παιδιά, 317 από τα οποία είναι ασυνόδευτα.

Ads

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των τελευταίων αφιχθέντων στην Απουλία και στην Καλαβρία, η κατάσταση στην Λιβύη φέρεται να είναι όλο και πιο ακραία, κάτι που είναι εμφανές και στους δρόμους των διαφόρων πόλεων.

Οι δουλέμποροι, όπως κατήγγειλαν οι διασωθέντες στη ΜΚΟ, συνέχιζαν να ζητούν χρήματα από τους συγγενείς τους, κρατώντας τους σε αποθήκη κοντά στην Τρίπολη και απειλώντας συνεχώς ότι θα τους δολοφονούσαν.

Το μεσημέρι της Τρίτης Λίβυοι δουλέμποροι άνοιξαν πυρ σε θαλάσσια όπου βρισκόταν ιταλικό ρυμουλκό για να καταφέρουν να ξαναπάρουν μαζί τους πλεούμενο από το οποίο είχαν μόλις αποβιβασθεί εκατοντάδες πρόσφυγες. Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα και οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στην ξηρά με ιταλικά ταχύπλοα. 

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Δουλέμπορος έριξε νεκρό μετανάστη στους καρχαρίες

Ιταλία: 5.500 μετανάστες διασώθηκαν μέσα σε 3 ημέρες