Το είπαν και το έκαναν.

Ads

Την ίδια στιγμή που η προσφυγική κρίση κορυφώνεται στην Ευρώπη, οι αστυνομικές αρχές της Γαλλίας ξεκίνησαν σήμερα να γκρεμίζουν το νότιο τμήμα του προσφυγικού καταυλισμού του Καλάι, που είναι γνωστός και ως η «ζούγκλα».

image

Στόχος είναι σταδιακά να γκρεμιστεί στο σύνολο της η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Ευρώπης. Ένταση, φωτιές και δακρυγόνα, συνέθεσαν το σκηνικό αργά το απόγευμα, όταν ομάδα μεταναστών αντέδρασαν στην καταστροφή του καταυλισμού. Οι γαλλικές αρχές κατηγόρησαν για τα επεισόδια μια εθελοντική ακτιβιστική ομάδα, ενώ ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν πως οι αρχές απειλούσαν τους μετανάστες.

Ads

image

Η γαλλική κυβέρνηση έχει πάρει την έγκριση της δικαιοσύνης για την εκκένωση της νότιας ζώνης του καταυλισμού, μια απόφαση την οποία αμφισβήτησαν μετανάστες και οργανώσεις. Σε αυτό το τμήμα του καταυλισμού ζουν περίπου 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές πρόκειται να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας.

image

Εδώ και χρόνια άνθρωποι, που έχουν έρθει οι περισσότεροι από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Σουδάν, διαμένουν εκεί με την ελπίδα να περάσουν στη Βρετανία, επωφελούμενοι κυρίως από την κυκλοφορία των φορτηγών οχημάτων μεταξύ των δύο χωρών.

image

Σήμερα, αφού οι αρχές ασφαλείας περικύκλωσαν τον χώρο για την αποφυγή εντάσεων, δύο μπουλντόζες κατεδάφισαν τουλάχιστον 20 κτίρια σε μία έκταση εμβαδού 100 τμ.

image

Δείτε το βίντεο:

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=Jltpx0zaRss]