Ξανά από την αρχή λοιπόν. Το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής στην Ισπανία παραπέμπει σε πολιτικό σκωτσέζικο ντους για τον απερχόμενο Σοσιαλιστή πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, αφού, μπορεί να κέρδισε τις τέταρτες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα σε διάστημα τεσσάρων ετών, είναι όμως αποδυναμωμένος και δεν κατάφερε να βελτιώσει τις πιθανότητές του να σχηματίσει κυβέρνηση, την ώρα που το ακροδεξιό Vox έγινε τρίτη δύναμη, κυρίως εξαιτίας της καταλανικής κρίσης.

Ads

Μετά την καταμέτρηση σχεδόν του 100% των ψηφοδελτίων, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του Σάντσεθ, το οποίο ήλπιζε να κερδίσει ξεκάθαρη πλειοψηφία για να τερματίσει το πολιτικό αδιέξοδο που ταλανίζει τη χώρα από το 2015, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερες από 120 έδρες, έναντι 123 που είχε κερδίσει στις προηγούμενες εκλογές του Απριλίου.

Υπό τις ενθαρρυντικές κραυγές των υποστηρικτών του ο Σάντσεθ δεσμεύθηκε «να ξεμπλοκάρει την πολιτική κατάσταση και να σχηματίσει μια προοδευτική κυβέρνηση».

Αν δεν καταφέρει να σχηματίσει και πάλι κυβέρνηση, όπως μετά τις εκλογές του Απριλίου, ο Σάντσεθ θα πρέπει να αρκεστεί σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία θα πρέπει να διαπραγματεύεται κάθε φορά με το κοινοβούλιο για να περάσει τα μέτρα που επιθυμεί.

Ads

Το Vox, το ακροδεξιό κόμμα που εισήλθε στο κοινοβούλιο τον Απρίλιο με 24 βουλευτές, συνέχισε την άνοδό του κερδίζοντας τώρα 52 έδρες. Το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) ενισχύθηκε, ενώ οι απώλειες στους Πολίτες (Ciudadanos) έφεραν την παραίτηση και την απομάκρυνση από την πολιτική του ηγέτη τους Αλμπέρτ Ριβέρα. Με μειωμένες δυνάμεις είναι μετά τις εκλογές και οι Podemos.

Σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ, ο νικητής των εκλογών Πέδρο Σάντσεθ επιθυμεί να σχηματίσει μια προοδευτική κυβέρνηση, με συμμάχους τους Podemos και αν αυτό καταστεί εφικτό με τη σύμπραξη ή έστω ανοχή των Πολιτών. Για να σχηματιστεί κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία απαιτείται να συγκεντρώσει 176 έδρες.

Αυτή τη στιγμή, τα βασικά σενάρια είναι τα εξής:

1. Η συνεργασία των τριών κομμάτων της Αριστεράς

Σοσιαλιστές (120 έδρες), Unidas Podemos (35) και Más País (3), σύνολο 158 έδρες. Φυσικά, δεν συγκεντρώνει την αναγκαία πλειοψηφία και θα χρειαστεί την ανοχή άλλων κομμάτων, με την αποχή Λαϊκού Κόμματος και Πολιτών από την ψηφοφορία για την εμπιστοσύνη στη Βουλή.

2. Η συνεργασία των τριών κομμάτων της Αριστεράς με τους εθνικιστές και τους Πολίτες

Η συνεργασία αυτή θα έδινε 180 έδρες, καθώς στο προηγούμενο σύνολο θα μπορούσαν να προστεθούν τα εθνικιστικά κόμματα των Βάσκων PNV (7), ο συνασπισμός από τα Κανάρια Νησιά (2), ο βουλευτής από την Καντάμπρια (PRC, 1), το ¡Teruel Existe! (1), το BNG (1) και οι Πολίτες (10).

3. Η αποχή των Πολιτών

Τι θα μπορούσε να συμβεί αν απείχαν από την ψηφοφορία οι Πολίτες: το σύνολο των παραπάνω κομμάτων θα έδινε 170 έδρες, άρα δεν επιτυγχάνεται πλειοψηφία. Άρα, θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία θα εξαρτάται από την ανοχή των άλλων κομμάτων.

4. Ο μεγάλος συνασπισμός (Σοσιαλιστές και Λαϊκό Κόμμα)

Ένας γερμανικού τύπου μεγάλος συνασπισμός μεταξύ PSOE (120 έδρες) και PP (88) είναι μια αριθμητικά βιώσιμη λύση, καθώς θα μπορούσε να εξασφαλίσει 208 έδρες. Το ζήτημα είναι αν μπορούν να συνεργαστούν προγραμματικά.

5. Η συνεργασία των κομμάτων της Δεξιάς

Το σύνολο των δύο κομμάτων της Δεξιάς (Λαϊκό Κόμμα – PP και Πολίτες – Ciudadanos) με τους ομοϊδεάτες τους από τη Ναβάρα. Συγκεντρώνουν μόλις 100 έδρες, αριθμός ελλιπής για τον σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης.

6. Συνεργασία Δεξιάς και Ακροδεξιάς

Ακόμη και αυτή η συνεργασία, δηλαδή του PP με τους Ciudadanos (και των αντίστοιχων κομμάτων της Ναβάρα) με το Vox δεν αρκεί για σταθερή κυβέρνηση. Θα έχει 150 έδρες και φυσικά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μπορούσε να κυβερνήσεις με την ανοχή των κομμάτων της Αριστεράς.

7. Αν ψηφίσουν οι Πολίτες και απόσχει το Λαϊκό Κόμμα;

Αυτό το σενάριο θέλει συνεργασία PSOE και Πολιτών, αλλά αποχή του Λαϊκού Κόμματος. Πάλι το σύνολο είναι ελλιπές, με σύνολο 130 «ναι» (120 del PSOE και 10 των Πολιτών). Για να ευδοκιμήσει, θα χρειαστεί ακόμη μία ψηφοφορία στην οποία θα στηρίξουν τη συνεργασία τα εθνικιστικά κόμματα

8. Αποχή εθνικιστών με κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς

Μια συνεργασία των Σοσιαλιστών με τους Podemos και τα εθνικιστικά κόμματα (168 έδρες), με την προϋπόθεση ότι στη δεύτερη ψηφοφορία θα απόσχουν οι Καταλανοί του ERC.