Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, με διάγγελμά του ανέλαβε μέρος της ευθύνης για την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα, με τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων». Παράλληλα, με στόχο να κατευνάσει το κίνημα που διαρκώς ενισχύεται, ανακοίνωσε αύξηση του βασικού μισθού κατά 100 ευρώ το μήνα, αλλά και φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές για τους χαμηλόμισθους.

Ads

Ειδικότερα στο διάγγελμά του, ο Εμανουελ Μακρόν δήλωσε ότι γνωρίζει πως ορισμένοι πληγώθηκαν από τα λεγόμενά του, ενώ παραδέχθηκε πως πολίτες, μεταξύ των οποίων και οι συνταξιούχοι, πιέζονται οικονομικά. Όμως σημείωσε ότι πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί μια διέξοδος από τα τρέχοντα προβλήματα. «Εδώ και 1,5 χρόνο προσπαθούμε αλλά δεν καταφέραμε να δώσουμε απάντηση σε προβλήματα που έρχονται από παλιά», σημείωσε ενώ στάθηκε στην ανάγκη ενότητας. Χαρακτήρισε «δικαιολογημένη» και «βαθιά» την οργή που εκφράζουν τα «κίτρινα γιλέκα» με τις κινητοποιήσεις τους, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες και τόνισε πως «μπορούμε να βρούμε λύση μαζί». «Ένας λαός που διχάζεται σε τέτοιο βαθμό δεν έχει μακροπρόθεσμη ελπίδα», είπε ενώ απευθυνόμενος στους Γάλλους πολίτες ανέφερε πως «εσείς μου δίνετε νομιμοποίηση, κανείς άλλος».

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις, ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιείκεια απέναντι στις βιαιότητες. «Καμία οργή δεν δικαιολογεί επιθέσεις απέναντι σε αστυνομικούς ή σε ξένη περιουσία», διευκρίνισε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν κήρυξε τη Γαλλία σε «κατάσταση έκτακτης οικονομικής και κοινωνικής ανάγκης», ενώ προανήγγειλε εθνικό διάλογο για τα εργασιακά, την εκπαίδευση και το περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε την αύξηση των μισθών κατά 100 ευρώ μηνιαίως, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε ότι θα καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή αλλά δεν θα επαναφέρει τον «φόρο πλούτου». Είπε επίσης ότι από τον επόμενο χρόνο θα καταργηθεί το μέτρο της αύξησης στον φόρο κοινωνικών ασφαλίσεων για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν λιγότερα από 2.000 ευρώ μηνιαίως.

Ads

Εκτός από την αύξηση των μισθών κατά 100 ευρώ τον μήνα, που όπως είπε δεν θα στοιχίσει τίποτα στην εργοδοσία, κάλεσε εκείνες τις επιχειρήσεις που μπορούν να το κάνουν, να χορηγήσουν στους εργαζομένους τους ένα «επίδομα» στο τέλος του έτους. Ανακοίνωσε επίσης ότι η αμοιβή για την υπερωριακή απασχόληση δεν θα υπόκειται σε φόρους από το 2019. Ο πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ακόμη ότι σκοπεύει να συναντηθεί με τους δημάρχους όλης της χώρας. «Θα απαντήσουμε στην οικονομική και κοινωνική επείγουσα κατάσταση με ισχυρά μέτρα, μειώνοντας τους φόρους πιο γρήγορα, διατηρώντας υπό έλεγχο τις δαπάνες μας, όχι όμως κάνοντας αναστροφή» στην ακολουθούμενη πολιτική, ανέφερε.