Τη μερική διαγραφή του ελληνικού χρέους μέχρι το 2015 φέρονται να συζήτησαν την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι εκπρόσωποι της ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Welt am Sonntag με τίτλο «Μυστική διάσκεψη για το ελληνικό χρέος». Την ίδια στιγμή πληροφορίες κάνουν λόγο για «σημαντική πρόοδο» στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης το Σάββατο, η οποία πραγματοποιήθηκε ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, για το οποίο οι περισσότεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν την αισιοδοξία τους πως θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα, μεταξύ αυτών και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. «Συγκρατημένη αισιοδοξία» και στην ελληνική κυβέρνηση.  

Ads

Σύμφωνα με την Welt am Sonntag, κατά τη διάρκεια κλειστή συνεδρίασης τη Δευτέρα στο Παρίσι, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η τρόικα εξέτασε το ενδεχόμενο της παραίτησης από τις οικονομικές τους απαιτήσεις το 2015.
 
Η εν λόγω πρόταση, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα, τέθηκε στο τραπέζι ώστε να τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση τις δεσμεύσεις της, όπως αυτές προκύπτουν από το δεύτερο πακέτο δανείων, αλλά και να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ, το οποίο ζητάει νέο κούρεμα για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο.
 
Πληροφορίες της Welt am Sonntag θέλουν τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας να εμφανίστηκε ανοικτός στην πρόταση παρά την μέχρι τώρα δημόσια αντίθεση της γερμανικής κυβέρνησης.
 
Εν τω μεταξύ, «σημαντική πρόοδος» φέρεται να καταγράφηκε στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης το Σάββατο σχετικά με το ελληνικό ζήτημα. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που επικαλείται ευρωπαϊκή πηγή, στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε μια «βάση στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ» σχετικά με το πώς θα μειωθεί το ελληνικό χρέος
 
«Αλίμονο αν δεν ήμασταν κοντά σε συμφωνία, θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα» τόνισε κυβερνητικός αξιωματούχος, ενώ άλλο στέλεχος ανέφερε πως «έχουμε ακόμα 40 ώρες διαπραγματεύσεων, τον τόνο εξάλλου τον έδωσε και ο πρωθυπουργός απο τις Βρυξέλλες όπου επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν μέχρι την τελευταία στιγμή».
 
Πηγές της Ευρωζώνης αναφέρουν πως οι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν στις βασικές συνιστώσες της ενιαίας θέσης που θα παρουσιάσουν τη Δευτέρα στο ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, οι οποίες φέρονται να είναι:
 

  • Η μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια των 53 δις ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου.
  • Επιστροφή τουλάχιστον ενός μέρους των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα, αγορασμένα το 2010 στη δευτερογενή αγορά σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας.
  • Αγορά ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε τιμές κάτω του 35% της ονομαστικής τους αξίας.