Σε εξέλιξη είναι η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες, με την Ε.Ε. διχασμένη σε ό,τι αφορά τις πολιτικές διαχείρισης για τις μεταναστευτικές ροές.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο είναι τα μείζονα ζητήματα, όσες δηλαδή και οι βασικές προσφυγικές διαδρομές.

Ειδικότερα, για τις ροές της κεντρικής και δυτικής Μεσογείου, δύο προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι και αναμένεται να αποτελέσουν το πεδίο σύγκρουσης μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε. Από τη μία πλευρά είναι η γαλλο-ισπανική πρόταση για δημιουργία hotspots, όπως στην Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και από την άλλη πλευρά, είναι η ιταλο-αυστριακή πρόταση, σύμφωνα με την οποία οι πρόσφυγες πρέπει να επιστρέφονται στην Αφρική στη βάση συμφωνιών με την Τυνησία και τη Λιβύη.

Όσον αφορά τις ροές τις ανατολικής Μεσογείου, στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση της Μέρκελ, που προβλέπει περιορισμό των δευτερογενών ροών στο πλαίσιο πολυμερών σχημάτων, με μέτρα στήριξης σε χώρες πρώτης υποδοχής. Στον αντίποδα βρίσκεται το σχέδιο των χριστιανοκοινωνιστών  (CSU) και της Αυστρίας για οριστικό κλείσιμο των συνόρων της Ε.Ε. και δημιουργία μίνι-Σένγκεν με επαναπροωθήσεις στις χώρες πρώτης υποδοχής.

Ads

Η Ελλάδα παρουσιάζεται με συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες βασίζονται στην κατεύθυνση της προάσπισης των συλλογικών ευρωπαϊκών λύσεων που συνάδουν με το διεθνές δίκαιο.

Σε αυτό το πλαίσιο διεκδικεί την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Δουβλίνου σε δίκαιη κατεύθυνση με επιμερισμό βάσει ποσοστώσεων των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και επιπλέον, στήριξη στις ευρωπαϊκές χώρες πρώτης υποδοχής με πρόβλεψη για λήψη μέτρων σε περιπτώσεις κρίσης.

Τέλος, στηρίζει την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος υποστήριξης των χωρών προέλευσης και διέλευσης, τον ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και το άνοιγμα / αναβάθμιση διόδων νόμιμης εισόδου προσφύγων στην Ευρώπη από την Αφρική και την Τουρκία.