Στη σύλληψη ενός από τους πιο επιφανείς επιχειρηματίες στη Μάλτα προχώρησε σήμερα η αστυνομία σχετικά με τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνη Καρουάνα Γκαλίζια.

Ads

Πρόκειται για τον Γιόργκεν Φένεχ, ο οποίος συνελήφθη ενώ βρισκόταν στο γιοτ του και σύμφωνα με πληροφορίες σκόπευε να εγκαταλείψει τη χώρα.

Σύμφωνα με το Reuters, το πολυτελές σκάφος του επιχειρηματία έφυγε από τη μαρίνα του Πόρτομάσο, περίπου 8 χλμ βόρεια της Βαλέτα, λίγο πριν την αυγή. Λίγο αργότερα η αστυνομία έκανε έφοδο και το ανάγκασε να επιστρέψει στο λιμάνι.

Η σύλληψή του έρχεται μόλις μια ημέρα μετά τη σύλληψη ενός άλλου άνδρα που θεωρείται μεσάζοντας μεταξύ του ηθικού αυτουργού και των εκτελεστών και αφότου η κυβέρνηση του υποσχέθηκε χάρη σε περίπτωση που αποκαλύψει με αποδείξεις ποιος βρίσκεται πίσω από τη στυγερή δολοφονία της δημοσιογράφου έξω από το σπίτι της, τον Οκτώβριο του 2017.

Ads

Ο Φένεχ είναι διευθυντής της εταιρείας Electrogas, διευθύνων σύμβουλος της Tumas Group και φέρεται ως ιδιοκτήτης της 17 Black Limited, με έδρα στο Ντουμπάι, για την οποία η Γκαλίζια έγραφε, μήνες πριν τη δολοφονία της, πως συνδέεται με πολιτικούς στη Μάλτα.

Τότε η Μαλτέζα δημοσιογράφος δεν είχε καταφέρει να το τεκμηριώσει πλήρως αλλά στην πορεία το Reuters ανέφερε πως ταυτοποίησε τον Φένεχ ως ιδιοκτήτη.

Σύμφωνα με ένα email που εστάλη τον Δεκέμβριο του 2015 και το οποίο εντόπισαν οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, μυστικές εταιρείες στον Παναμά, οι οποίες ανήκαν στον τότε υπουργό ενέργειας Κόνραντ Μίτσι και στον προσωπάρχη της κυβέρνησης Κιθ Σέμπρι, θα λάμβαναν πληρωμές από την 17 Black για την παροχή άγνωστων υπηρεσιών.