Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ από 736 που είναι σήμερα θα περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ισπανίας που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στην Κομισιόν, μετά από συμφωνία των Podemos και του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE).

Ads

Πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, τονίζουν πως και το κεντροαριστερό καταλανικό αυτονομιστικό κόμμα ERC συμφωνεί με το περιεχόμενο των μέτρων και ενδέχεται να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό, όμως παρ’ όλα ταύτα τα τρία κόμματα ακόμη δεν συγκεντρώνουν την απαραίτητη πλειοψηφία για την έγκρισή του στο Κοινοβούλιο.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως οι Podemos λειτούργησαν ως μεσολαβητής ώστε και οι Καταλανοί αυτονομιστές να υπαναχωρήσουν από την καταστατική τους άρνηση να εγκρίνουν τον πρϋπολογισμό, όσο δεν λύνεται η δικαστική δίωξη και φυλάκιση των αυτονομιστών Καταλανών βουλευτών.

Όπως μεταδίδει το ισπανικό πρακτορείο ΕFE, οι Σάντσεθ και Ιγκλέσιας συγκεκριμενοποίησαν τις τελευταίες εκκρεμότητες του προσχεδίου, τις πλήρεις λεπτομέρειες του οποίου θα παρουσιάσει η κυβέρνηση σήμερα. Το πιο ακανθώδες από τα ζητήματα που εκλήθησαν να λύσουν ήταν αυτό τις στέγασης και της πολιτικής για τα ενοίκια, εντέλει όμως κατέστη δυνατόν τα δύο μέρη να έλθουν σε μία σολομώντεια λύση.

Ads

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας υπήρξαν πολλές συναντήσεις μεταξύ μελών της κυβέρνησης και ανωτάτων στελεχών των Podemos. Όπως δήλωσε χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο, τα δύο κόμματα βρήκαν πεδία σύγκλισης για τη στέγαση, τις συντάξεις, την Παιδεία, τον νόμο για τα εξαρτώμενα από τρίτους πρόσωπα (ley de la dependencia) , την βία κατά των γυναικών και την ισότητα και είναι δυνατόν το υπουργικό συμβούλιο να ενσωματώσει τις βασικές γραμμές αυτού του προσχεδίου συμφωνίας και στο τελικό κείμενο που θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες.