Οι αντιρρήσεις της Γερμανίας τελικά κάμφθηκαν και επιτεύχθηκε συμφωνία στο Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί με επιτυχία και η τελευταία αξιολόγηση, που σηματοδοτεί τον τερματισμό του προγράμματος και την οριστική έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια. Το σύνολο των ευρωπαίων αξιωματούχων και τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για μια ιστορική συμφωνία, που βάζει τέλος στην ελληνική κρίση. «Το χρέος είναι πλέον βιώσιμο. Τώρα θα πρέπει πολύ γρήγορα ο λαός να δει αποτελέσματα στην τσέπη του και αυτή είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη συμφωνία

Ads

Η συμφωνία για το χρέος περιλαμβάνει:

  • 10ετή επιμήκυνση των ωριμάνσεων (της μέσης διάρκειας λήξης) και επίσης 10ετή περίοδο χάριτος (πάγωμα των αποπληρωμών)
  • δόση 15 δισ. ευρώ, η οποία θα αποτελεί το «μαξιλάρι»
  • Το συνολικό ποσό του «μαξιλαριού», δηλαδή η δόση που εγκρίθηκε σήμερα και τα υπόλοιπα του «κουμπαρά», ανέρχεται στα 24 δισ. ευρώ για τους επόμενους 22 μήνες.
  • την κατάργηση από το 2018 του step-up επιτοκίου που σχετίζεται με τα δάνεια του δεύτερου ελληνικού προγράμματος.

Ακόμη, συμφωνήθηκε η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Τα συγκεκριμένα ποσά θα καταβάλλονται στην Ελλάδα σε εξαμηνιαία βάση, μέχρι τον Ιούνιο του 2022. Παράλληλα το Eurogroup δηλώνει πως μπορεί να εξετάσει περαιτέρω μέτρα για το χρέος σε μακροπρόθεσμο επίπεδο σε περίπτωση που χρειαστεί. 

Διαβάστε αναλυτικά τη δήλωση του Εurogroup για τα μέτρα ελάφρυνσης αλλά και τι σημαίνει η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους

Ads

«’Ηταν ένα Eurogroup που θα θυμόμαστε»

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης είπε πως «αυτό ήταν ένα Eurogroup που θα το θυμόμαστε για πάντα». «Μετά από 8 χρόνια η Ελλάδα μαζί με την Ιρλανδία, την Κύπρο, την Ισπανία και τη χώρα μου την Πορτογαλία, ανήκει στις χώρες που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα στήριξης». «Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποσχέσεις της και το ίδιο έκανε και το Eurogroup», τόνισε και συνέχισε: 

«Με όλα αυτά τα μέτρα μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο. Η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του προγράμματος, ώστε να συνεχίσει να στέκεται στα πόδια της. Τα εμπροσθοβαρή μέτρα για το χρέος θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές, ενώ οι θεσμοί θα παρακολουθούν την πορεία μέσα από την ενισχυμένη επιτήρηση. Δώσαμε εντολή στον ESM να εκταμιεύσει 15 δισ για την τελευταία δόση. Συνολικά η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα με μαξιλάρι 24 δισ για τους επόμενους 22 μήνες». 

«Φόρος τιμής στον ελληνικό λαό» από Γιουνκέρ

Την απόφαση του Eurogroup για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μέσω Twitter. «Η συμφωνία του Eurogroup ανοίγει το δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα. Θα αγωνίζομαι πάντα για να βρίσκεται η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Αποτίω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για την ανθεκτικότητα και την ευρωπαϊκή προσήλωσή του. Οι προσπάθειές τους δεν ήταν μάταιες», έγραψε σε μήνυμά του. 

Μοσκοβισί: Η ελληνική κρίση ολοκληρώνεται

Εξίσου ανακουφισμένος εμφανίστηκε και ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί: «Είναι μία στιγμή εξαιρετική, ιστορική στιγμή. Η ελληνική κρίση ολοκληρώνεται απόψε. Φτάσαμε στο τέλος του δρόμου. Μιλάμε για 8 χρόνια προσπαθειών και θυσιών που ολοκληρώνονται. Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Μπαίνει τελεία σε μία υπαρξιακή κρίση για το κοινό νόμισμα. Ευτυχισμένη στιγμή. Στην πρώτη συμμετοχή μου σε συζήτηση για την Ελλάδα ήμουν υπουργός Οικονομικών και ο φόβος για Grexit ήταν υπαρκτός. Αυτή η δαμόκλειος σπάθη βρισκόταν πολύ κοντά μας το 2012 και το 2015. Επιτέλους οι φίλοι μας οι Ελληνες να ξαναβρούν την ελπίδα τους».

Παράλληλα ο Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι «έχουμε σχεδιάσει ένα πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας για μετά το πρόγραμμα. ‘Ηταν απαραίτητο, αλλα σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για ένα νέο μεταμφιεσμένο πρόγραμμα. Θα είναι μία εποπτεία προειδοποιητική και εποικοδομητική, γιατί είναι ένα πλαίσιο που το συμφωνούμε ολοι μαζί».

Λαγκάρντ: Ιστορική στιγμή

Για ιστορική στιγμή έκανε λόγο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, χαιρετίζοντας τη συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα. Η επικεφαλής του Ταμείου, μάλιστα, εξήρε τις προσπάθειες που κατέβαλε το τελευταίο διάστημα η Αθήνα. Παράλληλα, προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στη δέσμευση των εταίρων για νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Ρέγκλινγκ: Η συμφωνία έχει τεθεί στις σωστές βάσεις

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ. Δήλωσε και αυτός ότι πρόκειται για μία ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την ευρωζώνη. Ο Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι κατά το παρελθόν η ευρωζώνη έζησε κρίσιμες στιγμές και χαιρέτισε την αλληλεγγύη των χωρών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα. 

Ντράγκι: Βελτιώνεται η βιωσιμότητα του χρέους

Τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μετά τη σημερινή απόφαση του Eurogroup επισημαίνει με γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. «Χαιρετίζουμε την ολοκλήρωση από την Ελλάδα των προαπαιτούμενων. Αυτό ανοίγει το δρόμο για μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESΜ. Πιστεύουμε ότι η υιοθέτηση του πακέτου των μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκε από το Eurogroup θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα. Η παραμονή της Ελλάδας στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της συμπαγούς δημοσιονομικής πολιτικής είναι κλειδί. Χαιρετίζουμε την ετοιμότητα του Eurogroup να εξετάσει περαιτέρω μέτρα για το χρέος σε μακροπρόθεσμο επίπεδο σε περίπτωση αρνητικών οικονομικών εξελίξεων», αναφέρει στη δήλωσή του.