Με πρώτο θέμα την κατάσταση στην Ουκρανία ξεκίνησε στις Βρυξέλλες η διήμερη Σύνοδος Κορυφής, όπου συναντώνται οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες αλλά με προ υπάρχουσες διαφωνίες σε ό,τι αφορά το έκτο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Ενδεικτικός του διχασμού που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο τίτλος, «Συμβούλιο Κορυφής των ανήμπορων», της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, η οποία περιγράφει το ρήγμα που προκαλεί η σθεναρή αντίσταση ορισμένων κρατών-μελών στην επιβολή εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου με την επισήμανση ότι η Ευρώπη χάνει μια ιστορική ευκαιρία.
Το προσχέδιο
Γεγονός είναι ότι ένα μήνα μετά την παρουσίασή του 6ου πακέτου κυρώσεων από την Επιτροπή, δεν έχει υπάρξει ακόμα συμφωνία. Το θέμα συζητείται με αμείωτη ένταση τις τελευταίες 48 ώρες, σε επίπεδο πρεσβευτών των κρατών-μελών, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί συναινετική λύση.
Σύμφωνα με το νέο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που επικαλείται το Reuters, οι 27 ηγέτες θα πρέπει να συμφωνήσουν ότι ο επόμενος γύρος κυρώσεων θα καλύπτει το πετρέλαιο με μια προσωρινή εξαίρεση για το αργό που παραδίδεται μέσω αγωγών, κάτι που οι πρεσβευτές δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν την Κυριακή.
Έτσι, αναμένεται να αφήσουν την τελική συμφωνία για το πακέτο των κυρώσεων για αργότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθώς αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να συμφωνήσουν σε όλες τις λεπτομέρειες για το εμπάργκο.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι το έκτο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας θα καλύπτει το αργό πετρέλαιο, καθώς και τα πετρελαϊκά προϊόντα που παραδίδονται από τη Ρωσία στα κράτη-μέλη, με προσωρινή εξαίρεση του αργού που παραδίδεται από αγωγούς», αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου σύμφωνα με το Reuters.
Συνολικά, η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφορά ένα ολικό εμπάργκο ως το τέλος του χρόνου στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω θαλάσσης (τα 2/3 των εισαγωγών) και μια εξαίρεση, επί του παρόντος, για τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω αγωγών (1/3 των εισαγωγών) και ειδικότερα μέσω του ρωσικού αγωγού «Druzhba» που τροφοδοτεί την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία.
Προβλέπει επίσης τον αποκλεισμό της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, της Sberbank (37% της αγοράς) και άλλων δύο ρωσικών τραπεζικών θεσμών από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα ανταλλαγής δεδομένων SWIFT, καθώς και προσθήκη περίπου εξήντα προσωπικοτήτων στη μαύρη λίστα της ΕΕ.
Δηλώσεις αξιωματούχων
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε λίγο πριν την έναρξη της συνόδου ότι δεν υπάρχει «προς το παρόν» μια αποδεκτή «συμβιβαστική λύση», ζητώντας να δοθούν περισσότερες εγγυήσεις για τον ανεφοδιασμό της χώρας του.
«Δεν υπάρχει καμία συμβιβαστική λύση προς το παρόν» είπε στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
Ο Όρμπαν είπε επίσης ότι η Ουγγαρία χρειάζεται εγγυήσεις ότι θα μπορεί να αγοράζει πετρέλαιο διά της θαλάσσιας οδού εάν σταματήσουν οι παραδόσεις μέσω του αγωγού Ντρουζμπά.
«Το πρόβλημα για εμάς, για το οποίο μαχόμαστε σήμερα, είναι ότι αν συμβεί κάτι στο ρωσικό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγού (…) αν δεν έρχεται το πετρέλαιο, τότε θα πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να αγοράζουμε» πετρέλαιο που θα μεταφέρεται με πλοία. «Αυτή είναι η εγγύηση που χρειαζόμαστε», πρόσθεσε.
Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος ο ηγέτης της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.
εμφανίστηκε απόλυτα πεπεισμένος ότι «σήμερα, αύριο μπορούμε να συζητήσουμε περαιτέρω για μια καλή λύση» και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με όσα ακούει «φαίνεται να υπάρχει συναίνεση».
Χαμηλές προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας για το έκτο πακέτο κυρώσεων μέσα στις επόμενες 48 ώρες εξέφρασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Eργαστήκαμε πολύ σκληρά και με επιτυχία για τα πέντε πακέτα κυρώσεων ήδη. Ποτέ δεν ήταν εύκολο. Είναι το ίδιο τώρα με το έκτο πακέτο. Η Επιτροπή και η γαλλική προεδρία εργάζονται εντατικά τις τελευταίες ημέρες για να προχωρήσουμε με αυτό το πακέτο. Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Έχει ωριμάσει σίγουρα» ανέφερε.
«Διάτρητο» το εμπάργκο;
Με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Συμβούλιο Κορυφής των ανήμπορων» η εφημερίδα Handelsblatt επισημαίνει πως «με την αναζήτηση ενός συμβιβασμού, το εμπάργκο γίνεται όλο και πιο διάτρητο».
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προτείνει στην Ουγγαρία μεταβατική περίοδο πέντε χρόνων, υπάρχουν ακόμη σκέψεις για πλήρη εξαίρεση από το εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου που προέρχεται από αγωγούς.
Σε αυτήν την περίπτωση χώρες όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Σλοβενία θα μπορούσαν να συνεχίσουν να εισάγουν ρωσικό πετρελαίου. Άλλα ένας τέτοιος συμβιβασμός δεν θα ήταν απόδειξη της ευρωπαϊκής ενότητας, αλλά το αντίθετο. Θα υπογράμμιζε πόσο βαθιές έχουν γίνει οι ρωγμές στο ενιαίο μέτωπο κατά της Ρωσίας.
Αλλά και ένα ατελές εμπάργκο πετρελαίου με μεγάλες μεταβατικές περιόδους έχει επίσης προφανή μειονεκτήματα γιατί θα έδινε στη Ρωσία χρόνο να βρει νέους αγοραστές και να επωφεληθεί από τις υψηλότερες τιμές» επισημαίνει η οικονομική επιθεώρηση του Ντίσελντορφ.
Ο αρθρογράφος της εφημερίδας υπενθυμίζει την πρόταση της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γιέλεν ότι αντί για εμπάργκο, να επιβληθούν τελωνειακοί δασμοί στο ρωσικό πετρέλαιο και τα χρήματα αυτά να δοθούν για την ανακούφιση των καταναλωτών ή τη στήριξη της Ουκρανίας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >