Σύγκρουση για το Brexit, στη Βρετανική Βουλή, σήμερα, ημέρα που έχει ονομαστεί «Super Σάββατο» καθώς κληρώνει για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιμένει ότι το Λονδίνο θα αποχωρήσει από την ΕΕ την 31η Οκτωβρίου, είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι. Ωστόσο, η αντιπολίτευση εμφανίζεται έτοιμη να «μπλοκάρει» τα σχέδιά του, επιμένοντας στο αίτημα για νέα παράταση. 

Ads

Υπέρ της συμφωνίας στην οποία κατέληξε την Πέμπτη με την Ε.Ε. και εναντίον κάθε νέας προσπάθειας αναβολής του Brexit τάχθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων, κατά την έναρξη της μαραθώνιας συνεδρίασης για την έγκριση ή όχι των όρων του «διαζυγίου».

«Πρόκειται για την καλύτερη δυνατή συμφωνία. Ο βρετανικός λαός έχει μία φλεγόμενη επιθυμία, όπως και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, να υλοποιηθεί το Brexit» είπε ο πρωθυπουργός. Εξέφρασε απόλυτη βεβαιότητα ότι η Βουλή των Κοινοτήτων θα πράξει το σωστό και θα αποφασίσει υπέρ της προωθούμενης συμφωνίας, η οποία όπως ισχυρίστηκε «θα θεραπεύσει τη χώρα» καθώς «το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει ενωμένο και ολόκληρο, θα εγκαταλείψει την ΕΕ, διατηρώντας ταυτόχρονα δεσμούς φιλίας και συνεργασίας». 

Προειδοποίησε ότι κάθε νέα απόπειρα αναβολής του Brexit είναι «ανούσια, ακριβή και επιζήμια» και κάλεσε τους βουλευτές να φέρουν εις πέρας το Brexit στις 31 Οκτωβρίου του 2019. Όσον αφορά στο ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας, εξήγησε ότι η προωθούμενη συμφωνία «σέβεται τις ευαισθησίες των ιρλανδικών συνόρων», καθώς «διασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση των βορειο-ιρλανδικών αγαθών στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο».

Ads

Σφοδρή επίθεση στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, εξαπέλυσε, ο Τζέρεμι Κόρμπιν. Σύμφωνα με τον ηγέτη των εργατικών, ο λαός πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο για το Brexit. Όπως τόνισε, οι βουλευτές του κόμματός του δεν θα υποστηρίξουν τη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία κατέληξε με τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, την οποία χαρακτήρισε τη χειρότερη από όσες έχουν καταψηφιστεί. 

«Το να ψηφίσουμε υπέρ μιας συμφωνίας σήμερα δεν θα δώσει τέλος στο Brexit. Δεν θα φέρει σιγουριά και ο λαός πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο», είπε ο Κόρμπιν στο Κοινοβούλιο. «Κατανοώ πλήρως την απογοήτευση και την κόπωση σε όλη τη χώρα και σε αυτό το Σώμα. Αλλά απλώς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε υπέρ μιας συμφωνίας που είναι ακόμη χειρότερη από εκείνην που το Σώμα αυτό απέρριψε τρεις φορές».