«O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απειλείται με ήττα στη διαμάχη γύρω από το δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας, γράφει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, σχολιάζοντας της γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της γερμανικής Βουλής, σύμφωνα με την οποία δεν χρειάζεται νέα απόφαση του κοινοβουλίου, σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ.

Ads

Πρόκειται για μια απόφαση που έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμού του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μάλιστα επικαλείτο και το ιδιότητά του νομικού για να επιχειρηματολογήσει επ’ αυτού.

«Ο υπουργός Οικονομικών, διδάκτωρ Νομικής, αρέσκεται να χρησιμοποιεί -στη συζήτηση που αφορά τη δανειακή βοήθεια- ειδικές νομικές γνώσεις προκειμένου να καταστήσει τα επιχειρήματά του τόσο σημαντικά, ώστε τα αντεπιχειρήματα να μοιάζουν ανώφελα», σημειώνει η εφημερίδα.

Ο Σόιμπλε, όπως γράφει η εφημερίδα, «ισχυρίζεται ότι το τρέχον τρίτο πρόγραμμα δανεισμού στην πράξη τελειώνει αυτομάτως σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει σε αυτό». Ωστόσο η γνωμοδότηση της Βουλής διαψεύδει τον ισχυρισμό του» τονίζει.

Ads

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, «το πρόγραμμα θα μπορούσε θεωρητικά να συνεχιστεί – κάτι που ενδέχεται όμως να απορρίψει η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU). Πολλοί βουλευτές είχαν εγκρίνει την παροχή βοήθειας, επειδή ο Σόιμπλε είχε υποσχεθεί ότι το ΔΝΤ θα συμβάλει οικονομικά».