Ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται πως έχει δώσει ώθηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει την αύξηση της παραγωγής βιομεθανίου σε 35 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) έως το 2030, από 3 bcm το 2020.

Ads

Η ανάγκη μείωσης της εξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο έχει ρίξει τα φώτα της δημοσιότητας στη δέσμη νομοθετικών μέτρων για το φυσικό αέριο που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Δεκεμβρίου, μόλις δύο μήνες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πριν από τον πόλεμο, «η δέσμη μέτρων για το φυσικό αέριο δεν θα αποτελούσε προτεραιότητα για τη γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ», δήλωσε ο Phuc-Vinh Nguyen στο Euractiv, ερευνητής στο Ενεργειακό Κέντρο του Ινστιτούτου Jacques Delors.

Η νομοθετική δέσμη προτείνει τη διευκόλυνση της υιοθέτησης ανανεώσιμων αερίων «με την κατάργηση των τιμολογίων για τις διασυνοριακές διασυνδέσεις και τη μείωση των τιμολογίων στα σημεία έγχυσης». Στόχος είναι να διασφαλιστεί η πρόσβαση αυτών των αερίων στη χονδρική αγορά και να θεσπιστεί ένα σύστημα πιστοποίησης για τα αέρια χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Ads

Κάθε αέριο που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θεωρείται ανανεώσιμο, συμπεριλαμβανομένου του βιοαερίου που παράγεται από τη ζύμωση οργανικής ύλης και του βιομεθανίου, της βελτιωμένης εκδοχής του, η οποία μπορεί να διοχετευθεί απευθείας στο δίκτυο, όπως αναφέρει το Euractiv.

Σήμερα, το βιομεθάνιο και το πράσινο υδρογόνο βρίσκονται ψηλά στον κατάλογο των προτεραιοτήτων των Βρυξελλών, καθώς η Επιτροπή σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, στόχος είναι να αντικαταστήσει το 20% του αερίου που εισάγεται από τη Ρωσία.

«Η προώθηση της ταχείας ανάπτυξης του βιομεθανίου θα συμβάλει στην μείωση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, θα μειώσει την εξάρτηση από εξωτερικές προμήθειες φυσικού αερίου και θα αντιμετωπίσει την άνευ προηγουμένου αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου», ανέφερε ο διευθυντής της ΕΑΒ Harmen Dekker.

Με αυτό το σκεπτικό, η ένωση ζητά να συμπεριληφθεί η στρατηγική για το βιομεθάνιο στην αναδιατυπωμένη οδηγία της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία συζητείται επί του παρόντος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ακαδημαϊκοί του Princeton κατά της πολιτικής της ΕΕ για τα βιοκαύσιμα

Η προώθηση των βιοκαυσίμων από την ΕΕ ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας έχει προκαλέσει ωστόσο αντιδράσεις, καθώς ακαδημαϊκοί σημειώνουν πως υπονομεύει τους κλιματικούς στόχους της ένωσης.

Αυτό προκύπτει από μια νέα μελέτη ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Princeton και του CIRAD, ενός γαλλικού οργανισμού γεωργικής έρευνας. Η έκθεση επικρίνει τους ευρωβουλευτές για την παροχή κινήτρων στην ανάπτυξη καλλιεργειών για βιοκαύσιμα μέσω πολιτικών βιοενέργειας, υποστηρίζοντας ότι η γη που προορίζεται για βιοκαύσιμα θα πρέπει να αναδασωθεί ή να μετατραπεί σε γεωργική γη για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

«Ενώ [η Ευρωπαϊκή Επιτροπή] μιλάει για δέσμευση περισσότερου άνθρακα στην Ευρώπη και για βελτίωση της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη, η ουσία είναι ότι ουσιαστικά θυσιάζει όλα αυτά για τη βιοενέργεια», δήλωσε ο Tim Searchinger, βασικός εισηγητής της έκθεσης.

Οι συντάκτες της μελέτης υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση βιοκαυσίμων στην ΕΕ πρέπει να μειωθεί στα επίπεδα του 2010, με μεγάλο μέρος της γης που σήμερα προορίζεται για την παραγωγή αιθανόλης και βιοντίζελ να επαναχρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της δασοκομίας και της παραγωγής τροφίμων, σύμφωνα με το Euractiv.

Η μελέτη διαπίστωσε ακόμη ότι η δέσμη νομοθετικών μέτρων της ΕΕ για το κλίμα «Fit for 55», η οποία στοχεύει στη μείωση των εκπομπών της ΕΕ κατά 55% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, θα βλάψει τη βιοποικιλότητα στην ΕΕ και θα καταστρέψει τις καταβόθρες άνθρακα, καθιστώντας δυσκολότερη την επίτευξη των φιλόδοξων κλιματικών στόχων του μπλοκ.

Ερωτηθείσα από το Euractiv σχετικά με τα ευρήματα της μελέτης του Princeton και του CIRAD, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεσμεύεται να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των βιοκαυσίμων, τα οποία χαρακτήρισε ως «σημαντικό στοιχείο» της πολιτικής της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.