Στο συρτάρι φαίνεται να μπαίνει το 6ο πακέτο κυρώσεων που προωθούσε η Κομισιόν εις βάρος της Ρωσίας, καθώς οι Βρυξέλλες φαίνονται αδύναμες να παρακάμψουν τις αντιρρήσεις των κρατών μελών που αρνούνται πεισματικά να εφαρμόσουν τα κοινοτικά σχέδια περί πλήρους ενεργειακού απογαλακτισμού από το Κρεμλίνο.

Ads

Η διακοπή της αγοράς της ΕΕ για ρωσικά ορυκτά καύσιμα θεωρείται στις Βρυξέλλες ως ένα ζωτικό βήμα για τον περιορισμό μιας βασικής ροής εσόδων που συμβάλλει στη χρηματοδότηση του πολέμου του Πούτιν. Ωστόσο, για αρκετές χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχική Δημοκρατία, που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις προμήθειες ρωσικού πετρελαίου από αγωγούς, η απαγόρευση θα είναι επώδυνη.

Αν και η Κομισιόν προσπάθησε να καταλήξει σε συμβιβασμούς με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτωρ Όρμπαν, μέχρι στιγμής η κυβέρνησή του ζητάει περισσότερο χρόνο -και ενδεχομένως περισσότερα χρήματα- για να μπορέσει να συμφωνήσει.

Όπως αναφέρει το POLITICO μια ιδέα που κυκλοφορεί στις Βρυξέλλες είναι να προχωρήσουν κάποια άλλα σημεία του 6ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ έναντι της Ρωσίας και όχι τα ενεργειακά ώστε να υποστηριχτεί και από 27 κράτη μέλη. Έτσι, η πλήρης απαγόρευση όλων των εισαγωγών ρωσικού αργού και διυλισμένων καυσίμων θα μπορούσε να παραμεριστεί προς το παρόν, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για μια συμβιβαστική συμφωνία που μπορεί να αποδεχθεί η Ουγγαρία. «Υπάρχει πράγματι μια ιδέα για διάσπαση του πακέτου καθώς έχουμε συμφωνήσει στο 90%, οπότε προχωράμε με τα πάντα εκτός από την απαγόρευση του πετρελαίου», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ. 

Ads

Οι εξελίξεις αυτές συνιστούν σημαντική οπισθοδρόμηση στις προσπάθειες της ΕΕ και κυρίως μεγάλο πλήγμα για την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία πρότεινε την πλήρη απαγόρευση όλων των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου σε ένα προσχέδιο του 6ου πακέτου κυρώσεων που ανακοίνωσε στις 4 Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι η ίδια η φον ντερ Λάιεν και άλλοι ηγέτες ήταν ξεκάθαροι ότι το χτύπημα στην πετρελαϊκή βιομηχανία του Πούτιν είναι ζωτικής σημασίας.

Πλήγμα στην αξιοπιστία της ΕΕ

Οποιαδήποτε μείωση του πακέτου πετρελαίου θα ήταν επιζήμια για την αξιοπιστία της ΕΕ, καθώς το υπόλοιπο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει μέτρα που στοχεύουν τη φιλορωσική προπαγάνδα, τους λομπίστες και τους συμβούλους, καθώς και τη Sberbank, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας. Αλλά η καρδιά του πακέτου προοριζόταν πάντα να είναι ένα χτύπημα κατά της ενεργειακής βιομηχανίας του Κρεμλίνου.«Είναι απογοητευτικό που δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με τα πράγματα που έχουν συμφωνηθεί. Γιατί να μην το κάνουμε έτσι, να είμαστε πραγματιστές και μετά να συνεχίσουμε τη συζήτηση για την ενέργεια;» λέει Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Το γεγονός ότι οι διπλωμάτες εξετάζουν ένα τόσο δραματικό βήμα δείχνει πόσο δύσκολο είναι για την ΕΕ να κλιμακώσει την οικονομική της επίθεση κατά του Κρεμλίνου και πόσο επώδυνο είναι να απογαλακτιστεί από τη ρωσική ενέργεια. Ο διπλωμάτης πρόσθεσε ότι ο διαχωρισμός της απαγόρευσης του πετρελαίου από το υπόλοιπο πακέτο κυρώσεων θα «έστελνε ένα κακό μήνυμα» και μπορεί κάλλιστα να αντιταχθεί από άλλες χώρες για αυτόν τον λόγο.

Σύμφωνα με άλλον διπλωμάτη της ΕΕ θα ήταν καλύτερο να εγκριθεί το υπόλοιπο νέο πακέτο κυρώσεων όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να επιστρέψουμε στην απαγόρευση του πετρελαίου σε μεταγενέστερο στάδιο. Θα ήταν επίσης καλύτερο να συμφωνήσουμε στο 90% της προτεινόμενης απαγόρευσης του πετρελαίου παρά σε τίποτα από όλα, είπε ο διπλωμάτης. Μια επιλογή θα μπορούσε ενδεχομένως να περιλαμβάνει τον διαχωρισμό των πιο αμφιλεγόμενων τμημάτων της απαγόρευσης του πετρελαίου και την προώθηση άλλων στοιχείων του σχεδίου που θα μπορούσε να υποστηρίξει η Ουγγαρία. Η Βουδαπέστη είχε προηγουμένως προτείνει να συνεχίσουν να επιτρέπονται οι παραδόσεις μέσω αγωγών, με τις κυρώσεις να περιορίζονται στο πετρέλαιο που προμηθεύεται από τη ναυτιλία.

Η δεύτερη εναλλακτική

Ευρωπαϊκές πηγές, ανέφεραν μάλιστα  στην ιστοσελίδα «Ναυτεμπορική» ότι στις Βρυξέλλες εξετάζονται ήδη εναλλακτικές λύσεις στο εμπάργκο , προκειμένου να σταματήσει η ΕΕ να χρηματοδοτεί ουσιαστικά τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία. Μία από τις λύσεις που είναι στο τραπέζι είναι η δραστική αύξηση των δασμών στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Το μέτρο αυτό έχει ήδη τεθεί προς συζήτηση στο Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, μετά από σχετική ερώτηση του Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή και πρώην υπουργού Υγείας, Γενς Σπαν. Ο βουλευτής του CDU, με επιστολή του στον υφυπουργό Οικονομικών, Πάτρικ Γκρέιχεν καλεί την κυβέρνηση του καγκελάριου Ολαφ Σολτς να εξετάσει την επιβολή υψηλών δασμών στις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας. Στόχος είναι «να μειωθούν τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, διατηρώντας παράλληλα τις προμήθειες», τόνισε ο Σπαν.

«Το μέτρο αυτό θα πιέσει σημαντικά τη Ρωσία , καθώς το Κρεμλίνο δεν μπορεί να ανακατευθύνει γρήγορα τις εξαγωγές ενέργειας προς την Ασία, λόγω της απουσίας των σχετικών υποδομών», τονίζουν στη «Nαυτεμπορική», ευρωπαϊκές πηγές. «Η Ευρώπη αγοράζει το 75% των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου και το 50% ρωσικού πετρελαίου, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες η Μόσχα να έχει μεγάλο κόστος , λόγω της αύξησης των δασμών», αναφέρουν οι ίδιες πηγές στις Βρυξέλλες.