Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair ανακοίνωσε ότι θα προσβάλει στο Δικαστήριο της Ε.Ε. τo πακέτο διάσωσης της Lufthansa που ενέκρινε η γερμανική κυβέρνηση.

Ads

Ο επικεφαλής της Ryanair Μάικλ Ο Λίρι, αναφερόμενος στο ύψους 9 δισ. ευρώ πρόγραμμα βοήθειας προς τη γερμανική αεροπορική εταιρεία, δήλωσε:

«Η Ryanair θα προσφύγει εναντίον του νέου παραδείγματος παράνομης κρατικής βοήθειας προς την Lufthansa, η οποία θα προκαλέσει τεράστια στρέβλωση στον ανταγωνισμό και στους ισότιμους όρους που αφορούν τις πτήσεις από και προς Γερμανία για τα επόμενα πέντε χρόνια».

Σημείωσε δε ότι η Lufthansa λαμβάνει ήδη βοήθεια για την κάλυψη της μισθοδοσίας της, τονίζοντας ότι έτσι ενισχύεται η ούτως ή άλλως σχεδόν μονοπωλιακή κυριαρχία της Lufthansa στα ταξίδια από και προς Γερμανία.

Ads

Πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα βοήθειας προς τη Lufthansa δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εξετάζει τα θέματα του ελεύθερου ανταγωνισμού.

«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών με το Βερολίνο είναι το ζήτημα των δικαιωμάτων προσγείωσης και απογείωσης (σλοτ) από τα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου, κάποια από τα οποία οι Βρυξέλλες ζητούν να δοθούν σε ανταγωνιστές της Lufthansa ως «αποζημίωση». Η Άνγκελα Μέρκελ φέρεται πάντως να έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει την αεροπορική εταιρεία στις διεκδικήσεις της έναντι της Κομισιόν.