Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε τελικά πως θα συνεδριάσει στις 21 Δεκεμβρίου για την έγκριση του εμβολίου της Pfizer

Ads

Η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε πως «πιθανόν, οι πρώτοι Ευρωπαίοι θα εμβολιαστούν πριν από το τέλος του 2020».

Συγκεκριμένα στο μήνυμά της στο Twitter ανέφερε:

«Καθε μέρα μετράει. Εργαζόμαστε με όλες τις δυνάμεις μας για να εγκρίνουμε ότι τα εμβόλια για τον COVID19 είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Καλωσορίζω την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων σχετικά με την επιτάχυνση της συνεδρίασης για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, πριν από τα Χριστούγεννα. Πιθανόν οι πρώτοι Ευρωπαίοι να μπορούσαν να εμβολιαστούν πριν από το 2020!»

Ads

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση, έρχεται μετά τις πιέσεις που δέχεται ο EMA από τη Γερμανία για επιτάχυνση της διαδικασίας, ενώ, αξίζει να σημειωθεί πως  οι ευρωπαϊκές αρχές είχαν θέσει αρχικά ως ορόσημο για την εξουσιοδότηση την 29η Δεκεμβρίου, ως αργότερη δυνητική ημερομηνία.

Παρ’ όλα αυτά, έπειτα και από την έγκριση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech από Βρετανία και ΗΠΑ, οι πιέσεις προς τον Οργανισμό κλιμακώθηκαν, με σημερινό δημοσίευμα του Spiegel μάλιστα να κάνει λόγο για απόφαση στις 26 Δεκεμβρίου και τον υπουργό Υγεία της Γερμανίας, Γενς Σπαν, να δηλώνει πως «στόχος είναι να καταλήξουμε σε μία έγκριση πριν από τα Χριστούγεννα».

Αντίστοιχα, τόσο το Reuters, όσο και η γερμανική Bild ανέφεραν σήμερα πως η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το πρώτο εμβόλιο κατά της Covid-19 αναμένεται στις 23 Δεκεμβρίου, «ο EMA θα έχει τελειώσει στις 23 Δεκεμβρίου» δήλωνε στο Reuters Γερμανός αξιωματούχος, με τη Bild να προχωρά ένα βήμα παραπέρα, και να υποστηρίζει πως ο εμβολιασμός στη Γερμανία, πιθανόν να ξεκινήσει στις 26 Δεκέμβρη.

Παρά λοιπόν το γεγονός πως, ο EMA ανέφερε στις αρχές Δεκεμβρίου ότι σχεδιάζει να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer έως τις 29 Δεκεμβρίου και το εμβόλιο της Moderna έως τις 12 Ιανουαρίου, διαφωνώντας με τη διαδικασία «fast track» που ακολούθησε η αντίστοιχη βρετανική ρυθμιστική αρχή, οι πιέσεις τον οδήγησαν να τοποθετήσει τη συνεδρίαση περίπου μια εβδομάδα νωρίτερα.