Η Ισπανία θα δεχτεί τελικά το πλοίο Aquarius της γαλλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης «Μεσόγειος SOS» (SOS Méditerranée), στο οποίο επιβαίνουν 629 μετανάστες, 123 ανήλικα και 7 έγκυες, οι οποίοι διασώθηκαν σε έξι διαφορετικές επιχειρήσεις στα ανοικτά της Λιβύης τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.

Ads

Αρχικά το πλοίο κατευθυνόταν προς την Ιταλία ωστόσο ο νέος ακροδεξιός Υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, αρνήθηκε τον ελλιμενισμό του σε ιταλικό λιμάνι.

Σημειώνται πως είναι η πρώτη φορά που η Ιταλία αποφασίζει να κλείσει τα λιμάνια της. Η κίνηση του Σαλβίνι προκάλεσε αντιδράσεις αλλά και «ανταρσία» από το Δήμο του Παλέρμο και άλλους δήμους της Νότιας Ιταλίας, που ανακοίνωσαν πως θα αψηφήσουν τις εντολές του ακροδεξιού υπουργού Εσωτερικών.

Ο δήμαρχος του Παλέρμο, Λεολούκα Ορλάντο, ανακοινώνοντας πως θα δεχτεί το Aquarius, τόνισε: «Παλέρμο στα αρχαία ελληνικά σημαίνει «ασφαλές λιμάνι» (Πάνορμος). Υποδεχόμαστε ανέκαθεν σκάφη που έχουν σώσει ζωές στην θάλασσα. Δεν θα σταματήσουμε τώρα. Ο Σαλβίνι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. ‘Εδειξε και πάλι ότι βρισκόμαστε υπό ακροδεξιά κυβέρνηση».

Ads

Εν τω μεταξύ, η Ιταλία είχε ζητήσει από τη Μάλτα να δεχτεί το πλοίο. Ωστόσο και η μαλτέζικη κυβέρνηση αρνήθηκε τον ελλιμενισμό του Aquarius. Ο Μαλτέζος πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ συνομίλησε τηλεφωνικά για το ζήτημα αυτό με τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζουζέπε Κόντε και τόνισε πως «η Μάλτα ενεργεί συμμορφούμενη πλήρως προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της».

Μάλιστα η ιταλική κυβέρνηση, που πρώτη αποφάσισε να μη δεχτεί το πλοίο, εξαπέλυσε και επίθεση στην μαλτέζικη κατηγορώντας την για αδιαφορία. «Δεν μπορεί να συνεχίσει να κοιτάει αλλού όταν πρόκειται για τον σεβασμό συγκεκριμένων διεθνών συμβάσεων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής» και «για αυτό απαιτούμε από την κυβέρνηση της Βαλέτας να υποδεχθεί το Aquarius προκειμένου να προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες στους μετανάστες που επιβαίνουν σε αυτό», ανέφερε η Ιταλία σε μια ανακοίνωση – μνημείο υποκρισίας.

Τελικά ώρες αργότερα, ήταν η Ισπανία που ανακοίνωσε πως θα δεχτεί το Aquarius, όπως ανακοίνώθηκε επίσημα από το γραφείο του Ισπανού πρωθυπουργού. Ο Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις πριν από μία εβδομάδα, έδωσε οδηγίες προκειμένου το πλοίο να γίνει δεκτό στη Βαλένθια.