Ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, μιλώντας στο CNBC, πήρε θέση κατά της Apple στη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ του αμερικανικού κολοσσού με την Κομισιόν, μετά την απόφαση των Βρυξελλών για καταβολή αναδρομικών φόρων ύψους 13 δισ. ευρώ.

Ads

Η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε., η οποία διήρκησε περίπου τρία χρόνια, αφορούσε τη συμφωνία μεταξύ Apple και Ιρλανδίας, η οποία διασφάλιζε πολύ χαμηλό φόρο στα έσοδα της αμερικανικής εταιρείας από τις ευρωπαϊκές της δραστηριότητες. οι Βρυξέλλες διαπίστωσαν ότι η συγκεκριμένη φορολογική συμφωνία παραβίαζε τους κανόνες της ενιαίας αγοράς, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Η κόντρα Κομισιόν – Apple έλαβε πολιτικές διαστάσεις με παρεμβάσεις τόσο από την Ιρλανδία, όσο και από τις ΗΠΑ. Η Ιρλανδία εξέφρασε τη «βαθιά διαφωνία» του με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποστηρίζοντας πως σε καμία περίπτωση δεν υπήρξαν «ευνοϊκές ρυθμίσεις» και πως η Apple έχει καταβάλει όλους τους φόρους. Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον διεμήνυσε πως αυτές οι αποφάσεις υπονομεύουν την επιχειρηματική συνεργασία ΗΠΑ – ΕΕ.

Λάδι στη φωτιά έριξε η Apple. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τιμ Κουκ υποστήριξε πως η απόφαση για επιβολή αναδρομικού φόρου ύψους 13 δισ. ευρώ «είναι μια απόλυτα σκατ… πολιτική απόφαση». «Κάποιο ρόλο πρέπει να έπαιξε μια αντιαμερικανική τάση», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι θα συνεργασθεί με την κυβέρνηση της Ιρλανδίας για την ανατροπή της απόφασης, η οποία «στερείται νομικής ή ουσιαστικής βάσης».

Ads

«Ανέντιμη η Apple»

Θέση στη διαμάχη πήρε και ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος σχολιάζοντας στους ισχυρισμούς της Apple ανέφερε πως η απόφαση της Κομισιόν δεν είναι «ούτε τιμωρητική, ούτε άδικη». Όπως είπε η Κομισιόν έχει δίκιο που απεφάνθη ότι η Ιρλανδία είχε χορηγήσει στην αμερικανική εταιρία αδικαιολόγητα φορολογικά οφέλη, παράνομα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Ο Στίγκλιτς υπογράμμισε ότι η απόφαση της Κομισιόν είναι μια «προειδοποίηση» την οποία ο ίδιος υποστηρίζει.  «Το σημαντικό εδώ είναι ότι η Apple προσπαθούσε χωρίς περιστροφές να αποφύγει φόρους και το έκανε με ανέντιμο τρόπο, με συνένοχο την ιρλανδική κυβέρνηση, προσποιούμενη ότι τα χρήματα, τα κέρδη, τα κέρδη δισεκατομμυρίων που έβγαζε, στην πραγματικότητα προέρχονταν από μια ιρλανδική εταιρία που ήταν καταχωρισμένη στον κυβερνοχώρο και άρα δε χρειαζόταν να πληρώσει φόρους. Και οποιοσδήποτε το εξετάσει αυτό, λέει ότι είναι κομπίνα, ότι είναι μια προσπάθεια φοροαποφυγής, φοροδιαφυγής, όπως θέλετε να το πείτε», είπε.

Παράλληλα, ο Τζόζεφ Στίγκλιτς περιέγραψε την συμπεριφορά του CEO, Tim Cook, ως «εντελώς ανεύθυνη» και ανέφερε ότι η ΕΕ χρειαζόταν να εναρμονίσει τους φορολογικούς συντελεστές των κρατών μελών για να εμποδίσει τις χώρες να ανταγωνίζονται στην προσέλκυση πολυεθνικών με χαμηλότερη εταιρική φορολογία. «Η Ευρώπη μπορεί θα λειτουργήσει ως πολιτική οντότητα μόνο αν κάθε χώρα μέσα στην Ευρώπη δεν κάνει ενέργειες που ζημιώνουν άλλες χώρες. Αυτό που έκανε η Ιρλανδία ζημίωνε άλλες χώρες», πρόσθεσε ο οικονομολόγος.