Ενώ το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους και της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο των συζητήσεων, στη Γερμανία μια σειρά άρθρων από συστημικές εφημερίδες αντανακλούν τις απόψεις του Βερολίνου και τους προβληματισμούς του.

Ads

Από τη μία το δημοσίευμα της Handelsblatt παρουσιάζει το αίτημα της Γερμανίας για ελάφρυνση του χρέους αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις και τη διαφωνία της στη γαλλική πρόταση για αυτόματη σύνδεση του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης.

Από την άλλη δύο δημοσιεύματα, στις Welt και Bild, δημιουργούν κλίμα προετοιμάζοντας τη γερμανική κοινή γνώμη για το ενδεχόμενο οριστικής αποχώρησης του ΔΝΤ. Αυτό επιχειρείται μέσω της προβολής του «κόστους» για τη Γερμανία από τη συμμετοχή του Ταμείου. Μάλιστα αυτό το «τίμημα» παρουσιάζεται από τον γερμανικό τύπο ακόμη και στο ύψος των 100 δις. ευρώ.

Ειδικότερα η Die Welt γράφει: «Ο Ολαφ Σολτς είναι ένας σοβαρός και συγκρατημένος πολιτικός, ο οποίος δεν κάνει αστεία δημοσίως. Απαντά μόνον όταν έχει απάντηση στο ερώτημα που τίθεται και απαντά- ακόμα και αν αυτό είναι συχνά βαρετό, ακόμα και αλαζονικό. Αλλά κάποιες φορές οι συνθήκες δεν επιτρέπουν στον νέο υπ. Οικονομικών να έχει τον χρόνο που θα ήθελε. Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι συνθήκες καθορίζονται σε κάποιο βαθμό και από το ΔΝΤ. Ο θεσμός της Ουάσιγκτον που ήταν ιδιαίτερα “κουμπωμένος” στο ζήτημα συμμετοχής στο τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, τώρα θέλει να συμμετάσχει. Για να το κάνει αυτό, χρειάζεται τη δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους της υπερχρεωμένης χώρας από τους Ευρωπαίους, και τον Σολτς».

Ads

Και συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα: «Μέχρι στιγμής το ΔΝΤ ζητούσε ελάφρυνση χρέους ύψους σχεδόν 100 δισ. ευρώ, ως όρο συμμετοχής του στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Αθήνα. Η Γερμανία θα έπρεπε να συνεισφέρει τη μερίδα του λέοντος, κάτι για το οποίο απλά δεν ήθελε να δώσει εξηγήσεις ο υπ. Οικονομικών.

Ο λογαριασμός για τους αμέτοχους παρατηρητές –απλοποιημένος- έχει ως εξής: Το τρίτο πακέτο βοήθειας ανέρχεται σε 86 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ θα συμμετέχει πιθανότατα με 1,6 δισ. ευρώ. Για τους Ευρωπαίους πιστωτές το ποσό τότε θα ήταν, επί συνόλου 330 δισ. ευρώ δημοσίου χρέους, 100 δισ. ευρώ περίπου για άφεση του χρέους της Αθήνας έναντι 1,6 δισ. ευρώ του ΔΝΤ, εάν το ΔΝΤ δεν είναι έτοιμο για παραχωρήσεις. Ο Σολτς, λοιπόν, βρίσκεται μπροστά σε ένα δυσεπίλυτο δίλημμα. Γιατί, ακόμα και εάν ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός θέλει να μετατρέψει τον ΕΜΣ σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης θέλουν να παραιτηθούν από τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ως μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης».

«Το ΔΝΤ πάλι, παρά το σκεπτικισμό για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, είναι περισσότερο ευέλικτο από πριν. Άλλωστε, δεν είναι και τόσο ανεξάρτητο όσο θέλει να δείχνει. Οπότε, δεν θα επιμείνει αναπόφευκτα για τα 100 δισ. ευρώ. Μόνο που το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι πρέπει να βρουν μια συμβιβαστική λύση, που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές», υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα.

Από την πλευρά της η Bild γράφει πως «το γεγονός ότι οι ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους ενδεχομένως και να ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ προκαλεί αναστάτωση στο γερμανικό κοινοβούλιο». «Το τρίτο πρόγραμμα περατώνεται και έτσι θα τελειώσει η διαδικασία τακτικών εμβασμάτων προς την Αθήνα, αλλά και οι αυστηροί έλεγχοι των ελληνικών δημοσιονομικών. Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να απαλλαγεί από τις διαρκείς, επίπονες διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, ενώ η Ελλάδα θέλει να σταθεί πλέον στα πόδια της στηριζόμενη σε ίδιες δυνάμεις», αναφέρει.

Παρουσιάζοντας το μέγεθος του ελληνικού χρέους, η Bild γράφει πως είναι γνωστό σε όλους ότι απαιτείται ελάφρυνση, όμως το ΔΝΤ ζητάει «η ελάφρυνση να ανέλθει σε τριψήφιο νούμερο δισεκατομμυρίων». «Το δίλημμα ενώπιον του οποίου βρίσκεται η γερμανική πλευρά είναι ότι η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρώην ομοσπονδιακός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχαν υποσχεθεί προ τριετίας στη γερμανική βουλή τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με την ιδιότητά του ως ενός ιδιαιτέρως αυστηρού ελεγκτή. Ωστόσο, λίγο πριν την εκπνοή του προγράμματος, το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του, καθώς η προϋπόθεση για εκείνο είναι μία νέα, τεράστια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», αναφέρει η Bild.

Το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας καταλήγει με μια δήλωση που μάλλον συνοψίζει και το μήνυμα. Πρόκειται για μια δήλωση του αρμοδίου για θέματα προϋπολογισμού του γερμανικού Φιλελεύθερου Κόμματος (FDP), Otto Fricke. Σημειώνεται πως το FDP υπήρξε μέχρι σήμερα ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της συμμετοχής του ΔΝΤ, ωστόσο κάτι φαίνεται να αλλάζει: «Θέλουμε μεν να έχουμε την περαιτέρω συμμετοχή του ΔΝΤ ως καταρτισμένου επόπτη της Ελλάδας, αλλά όχι έναντι ενός τέτοιου τιμήματος», δήλωσε ο Fricke.