Τη συμπαράσταση του στις Βρυξέλλες εκφράζει το Παρίσι, που τον Νοέμβριο του 2015 και τον περασμένο Ιανουάριο βρέθηκε κι εκείνο στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους. Απόψε ο Πύργος του Άϊφελ «βάφτηκε» στα χρώματα της βελγικής σημαίας, για να τιμήσει τη μνήμη των 34 θυμάτων των βομβιστικών επιθέσεων στο αεροδρόμιο και το μετρό της βελγικής πρωτεύουσας.

Ads

Στα χρώματα της βελγικής σημαίας (μαύρο, κόκκινο, κίτρινο) ντύθηκαν και άλλα ιστορικά μνημεία στην Ευρώπη, όπως η Φοντάνα ντι Τρέβι στη Ρώμη και η Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο. 

image

image

Ads

image

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό εξέφρασε παράλληλα την πλήρη αλληλεγγύη της, όπως και αυτή των κατοίκων του Παρισιού στον δήμαρχο των Βρυξελλών Ιβάν Μαγιέρ.

«Η Ευρώπη χτυπήθηκε σήμερα στην καρδιά της», δήλωσε η Ινταλγκό, σημειώνοντας ότι «για άλλη μια φορά, δέχθηκαν επίθεση οι θεμελιώδεις αξίες της (Ευρώπης): η ελευθερία της, ο ανθρωπισμός της, η ανεκτικότητά της, η ασάλευτη προσήλωσή της στη δημοκρατία». «Έχουμε το καθήκον να υψώσουμε το ανάστημά μας απέναντι στον εχθρό αυτόν που έχει οδηγό του μόνο το μίσος, τον θάνατο και τον φανατισμό», πρόσθεσε.

«Η απάντησή μας πρέπει να είναι αυστηρή και αδιάλλακτη: (πρέπει) να εγγυηθούμε την ασφάλεια των συμπολιτών μας (…) και να επικεντρώσουμε τις ενέργειές μας στον τομέα της παιδείας, της ζωής μας μαζί και του διαλόγου μεταξύ των κοινοτήτων», υπογράμμισε επίσης η δήμαρχος του Παρισιού για να καταλήξει: «Δεν θα παραδοθούμε».

Πολίτες του Παρισίου πραγματοποίησαν σιωπηλή διαμαρτυρία κατά της τρομοκρατίας στο κέντρο της πόλης. Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ άνθρωποι αφήνουν λουλούδια και συλλυπητήρια μηνύματα έξω από τις βελγικές πρεσβείες. Την ίδια ώρα Βέλγοι με κεριά στα χέρια γράφουν με κιμωλίες μηνύματα ειρήνης και κατά του ρατσισμού στην κεντρική Πλας ντε λα Μπουρς.