Mε επιτυχία στέφθηκαν, όπως αναφέρει το Spiegel, οι προσπάθειες Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας να εμποδίσουν το εμπάργκο της Κομισιόν στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου με ευρωπαϊκά δεξαμενόπλοια.

Ads

Η Κομισιόν, σύμφωνα με το γερμανικό δημοσίευμα, μπορεί να έχει έρθει αντιμέτωπη με την Ουγγαρία σχετικά με το πετρελαϊκό εμπάργκο κατά της Ρωσίας, αλλά στο παρασκήνιο διαδραματίζεται άλλη διαμάχη. Αυτή η διαμάχη, σύμφωνα με το Spiegel, «δεν αφορά την εισαγωγή πετρελαίου, αλλά την απαγόρευση στα δεξαμενόπλοια από χώρες της ΕΕ να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο. Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα αντιτάχθηκαν σε αυτήν την απαγόρευση, με επιτυχία, καθώς η πρόταση σύμφωνα με διπλωματικές πηγές δεν αποτελεί πλέον μέρος του έκτου πακέτου κυρώσεων».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμα ότι τα 2/5 των στόλων δεξαμενόπλοιων ανήκουν σε εφοπλιστές από την Ελλάδα και τη Μάλτα, για να καταλήξει ότι οι Βρυξέλλες υποβαθμίζουν το ζήτημα και, επισήμως τουλάχιστον, επιμένουν στα σχέδια για απαγόρευση.

Η δε ειδησεογραφική ιστοσελίδα Telepolis αναφέρει ακόμα ότι οι πλοιοκτήτριες εταιρείες υποστηρίζουν ότι δεσμεύονται επίσης από συμφωνίες ναύλωσης και ότι ένα εμπάργκο θα απειλούσε την οικονομική τους ύπαρξη και μάλιστα υποστηρίζει ότι είχαν γίνει τεράστιες επενδύσεις πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία σε πλοία κατάλληλα για τη μεταφορά LNG λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Ads