Θερμοκρασίες ρεκόρ αντιμετωπίζουν ξανά πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ενώ το δεύτερο κύμα καύσωνα μέσα σε ένα μήνα έφτασε στο αποκορύφωμά του σήμερα, Πέμπτη.

Ads

Νέο ρεκόρ θερμοκρασίας παρουσιάστηκε στην δυτική Γερμανία και στο Παρίσι, όπου ο υδράργυρος έφτασε τους 41,5° Κελσίου και τους 42,4°  Κελσίου αντίστοιχα. Αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφηκε θερμοκρασία ρεκόρ για τον Ιούλιο με 36,9° C, ενώ και η Ολλανδία κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασίας της που έφτασε στους 39.4° C.

«Η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει την πιθανότητα και τη σοβαρότητα των επεισοδίων καύσωνα σε όλη την Ευρώπη», σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία καιρού του Ηνωμένου Βασιλείου.

image

Ads

image

Τι θερμοκρασίες περιμένουμε;

«Συναγερμό» σήμαναν οι αρχές στην περιοχή του Παρισιού και σε άλλες 19 περιοχές και προειδοποίησαν ότι οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να φτάσουν στους 42-43° C σε ορισμένες πόλεις της χώρας. Παράλληλα, τα γαλλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης δήλωσαν το βράδυ της Τετάρτης, ότι πρόκειται πιθανώς για το πιο ζεστό καλοκαίρι της Γαλλίας, όπως μεταδίδει τοbbc.

Από τη μεριά του το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο του Βελγίου εξέδωσε προειδοποιήσεις σε όλη την χώρα, επισημαίνοντας στον κόσμο να λάβει πρόσθετες προφυλάξεις κατά τη διάρκεια εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών.

Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος;

Στη Γαλλία, οι υπεύθυνοι προειδοποίησαν τους ανθρώπους να αποφεύγουν τα ταξίδια και τις μετακινήσεις και να εργάζονται από το σπίτι αν είναι δυνατόν, ενώ οι παιδικοί σταθμοί έκλεισαν.

Ο υπεύθυνος αρχιτέκτονας για την αποκατάσταση της Notre-Dame προειδοποίησε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση της στέγης του καθεδρικού ναού, εάν οι αρμοί που συγκρατούν την οροφή στεγνώσουν. Την ίδια στιγμή υπάρχουν πληροφορίες που δείχνουν ότι πέντε θάνατοι μπορεί να προήλθαν από το κύμα καύσωνα.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συγκρίνουν τον καύσωνα με εκείνο του Αυγούστου του 2003, που στοίχισε τη ζωή σε 15.000 άτομα. Σε μέρη της βόρειας Γερμανίας, τα ποτάμια και οι λίμνες έχουν στεγνώσει, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι υπάρχει σοβαρή απειλή για τα ψάρια, ενώ στην Ολλανδία εκατοντάδες χοίροι πέθαναν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε μια φάρμα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ένα έντονο κύμα καύσωνα σάρωσε τις περιοχές της Ευρώπης τον περασμένο μήνα, καθιστώντας τον ως τον πιο ζεστό Ιούνιο. Για παράδειγμα η Γαλλία είδε το θερμόμετρο να σκαρφαλώνει στους 46° C, ενώ πολύ υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν και σε Τσεχία, Σλοβακία, Αυστρία, Ανδόρα, Λουξεμβούργο, Πολωνία και Γερμανία.

Φταίει η κλιματική αλλαγή;

Παρόλο που καιρικά φαινόμενα όπως ο καύσωνας συμβαίνουν φυσιολογικά, η έρευνα δείχνει ότι με την κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να γίνουν πιο συχνά και να εμφανίζονται κάθε χρόνο», υποστηρίζει το Met Office της Μεγάλης Βρετανίας.

image

image

image

Ο Peter Stott από το Met Office, δήλωσε στο BBC 5Live ότι το τελευταίο κύμα καύσωνα είναι αποτέλεσμα τόσο του «καιρού όσο και του κλίματος που ενεργούν μαζί». «Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι το πολύ ζεστό ρεύμα αέρα, που έρχεται από τη βόρεια Αφρική, φέρνοντας μαζί του ασυνήθιστα ζεστό καιρό», είπε. «Αλλά χωρίς την κλιματική αλλαγή οι θερμοκρασίες δεν θα είχαν φτάσει τόσο ψηλά, όσο σήμερα».

Το Met Office διενήργησε πέρυσι μελέτη που διαπίστωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 30 φορές πιο πιθανό να παρουσιάσει καύσωνα σε σύγκριση με το 1750, λόγω της «υψηλότερης συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα».

Τα αρχεία που ξεκινούν από τα τέλη του 19ου αιώνα δείχνουν ότι η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης έχει αυξηθεί κατά περίπου ένα βαθμό από την εκβιομηχάνιση. Οι επιστήμονες από τη μεριά τους εξέφρασαν την ανησυχία ότι η ταχεία αύξηση της θερμοκρασίας που συνδέεται με τη χρήση ορυκτών καυσίμων έχει σοβαρές επιπτώσεις στη σταθερότητα του κλίματος του πλανήτη.

image

image

image

image