«H Ευρώπη πρέπει τολμήσει περισσότερα και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες των πόρων και της γεωστρατηγικής της Μεσογείου» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στο πλαίσιο ομιλίας ανοίγματος της ημερίδας «Ο Νότος για την Ανάπτυξη» στο Μέγαρο Μουσικής. 

Ads

Όπως ανέφερε, «πρώτη προτεραιότητα για την επίτευξη ανάπτυξη στον ευρωπαϊκό Νότο πρέπει να είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους. Δεύτερη προτεραιότητα συνιστά η καταπολέμηση της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά».

Βέβαια, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής δήλωσε ότι «προϋπόθεση για την υλοποίηση αυτών των προτάσεων είναι η ανάκτηση εμπιστοσύνης μεταξύ Βορρά και Νότου, μεταξύ πολιτών, πολιτικής και θεσμών».

«Η λύση στο κυπριακό θα βρεθεί μέσω μικρών βημάτων και υπομονής», υπογράμμισε. Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση, τάχθηκε υπέρ της επανέναναρξης των διαπραγματεύσεων, το ταχύτερο δυνατό και κάλεσε «την τουρκική πλευρά να πάρει σαφή και εποικοδομητική θέση»«Το ενεργειακό ζήτημα», τόνισε ο Μ. Σουλτς, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, «παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Κύπρου, ενώ τα επόμενα είκοσι με τριάντα χρόνια η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν σοβαρή πιθανότητα να γίνουν πάροχοι ενέργειας».

Ads

Στόχος της ημερίδας, που οργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία, είναι να ενθαρρύνει τον διάλογο για την προώθηση της ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα στις χώρες που πλήττονται άμεσα από την οικονομική κρίση. 

Με αφορμή την επίσκεψή του στην Αθήνα ο Μάρτιν Σουλτς θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.