Σύμφωνα με το exit polls του TV4, η κεντροαριστερή συμμαχία των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των Αριστερών φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό 41% στις Σουηδικές Εκλογές, καταγράφοντας οριακό προβάδισμα έναντι της κεντροδεξιάς Συμμαχίας – των Μετριοπαθών, των Φιλελευθέρων, του Κέντρου και των Χριστιανοδημοκρατών – που λαμβάνει 40,1 %.

Ads

Το ακροδεξιό κόμμα «Σουηδοί Δημοκράτες» φέρεται να συγκεντρώνει το 16,3% των ψήφων, ποσοστό που το καθιστά τρίτο κόμμα στη Σουηδία, μετά τους Σοσιαλδημοκράτες (25,4%) και τους Μετριοπαθείς (18,4%). 

Διαβάστε επίσης: Από τον Ούλοφ Πάλμε στους ακροδεξιούς: Ένα νεοφιλελεύθερο πακέτο δρόμος

Αντίθετα δημοσκόπηση της Σουηδικής τηλεόρασης ανεβάζει το ακροδεξιό κόμμα στη δεύτερη θέση με 19,2%, έναντι των Μετριοπαθών που βρίσκονται στην τρίτη θέση με 17,8%. Και σε αυτή τη μέτρηση οι Σοσιαλδημοκράτες είναι πρώτο κόμμα με 26,2%, ωστόσο η Κεντροαριστερή συμμαχία χάνει από την Κεντροδεξιά, με εξαιρετικά μικρή διαφορά. Σε κάθε περίπτωση η άνοδος των ακροδεξιών, που στις προηγούμενες εκλογές είχαν συγκεντρώσει 12,9%, είναι δεδομένη.

Ads

Ανεξάρτητα από την πρωτιά που φαίνεται να εξασφαλίζει το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, τα ποσοστά του σημειώνουν μεγάλη πτώση. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις που τους δείχνουν από 25,4% έως το 26,2% θα πρόκειται για τη χειρότερη επίδοσή τους τα τελευταία 100 και πλέον χρόνια. Μειωμένα είναι και τα ποσοστά των «Μετριοπαθών» που φέρονται να κινούνται μεταξύ 17,8% και 18,4%, πολύ λιγότερο από ό,τι το 2014, που είχαν λάβει το 23% των ψήφων.

Σημειώνεται ότι για να σχηματιστεί κυβέρνηση, θα πρέπει κάποιος να συγκεντρώσει τουλάχιστον 175 από τις 349 έδρες του κοινοβουλίου της χώρας. Το ενδιαφέρον, πλέον, στρέφεται στις συνεργασίες των κομμάτων προκειμένου να υπάρξει κυβέρνηση στη Σουηδία. 

Το άθροισμα από τα ποσοστά που συγκεντρώνουν οι δύο μεγάλες συμμαχίες της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς, μετά βίας φθάνει το 40%, υποχωρώντας κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2014. Καθώς κανένα από τα δύο μεγάλα στρατόπεδα δεν φαίνεται να συγκεντρώνει άνω του 50% των 349 εδρών της Ρικσνταγκ (Βουλή), θα απαιτηθούν κοπιώδεις διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί ένα σταθερό κυβερνητικό σχήμα.