Την άποψη ότι οι παρεμβάσεις της τρόικας στις χώρες της ευρωζώνης είχαν θετικό αντίκτυπο, και ότι για τα δεινά του ελληνικού λαού ευθύνονται οι πολιτικές ηγεσίες της Ελλάδας σε βάθος χρόνο διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Την ίδια στιγμή χαρακτήρισε χάσιμο χρόνου οποιαδήποτε απόπειρα επαναδιαπραγμάτευσης των συμφωνηθέντων μεταξύ Ελλάδας – Ευρώπης.

Ads

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, εξήρε τους χειρισμούς της τρόικας στις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Την ίδια στιγμή έκανε λόγο και για την προσωπική του συμβολή αλλά και αυτή των άλλων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, υποστηρίζοντας πως έχουν προσφέρει πολύ μεγάλη βοήθεια για τη στήριξη της Ελλάδας, η οποία όμως αξιοποίησε περιορισμένα αυτήν τη βοήθεια.

Σχολιάζοντας το ελληνικό ζήτημα, αναγνώρισε ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει περισσότερο από άλλους ευρωπαϊκούς λαούς, αλλά το απέδωσε αυτό στα λάθη της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, σε βάθος χρόνου. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε επίσης, ότι ο ίδιος, ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, μαζί με τους άλλους

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε πως η ετυμηγορία του ελληνικού λαού είναι σεβαστή. «Είναι ένας ενδιαφέρων συνδυασμός διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων. Κάθεται πολύ κοντά ο ένας στον άλλο. Αυτό είναι πολύ ωραίο και αξιοπαρατήρητο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε, σημειώνοντας ωστόσο, ότι το ζητούμενο είναι να λυθούν τα προβλήματα της Ελλάδας.

Ads

Σχετικά με την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επαναδιαπραγματευτεί το ζήτημα του χρέους, είπε πως αποτελεί «χάσιμο χρόνου» οποιαδήποτε απόπειρα επαναδιαπραγμάτευσης των συμφωνηθέντων.

Δεν μπορούμε να λέμε, πρόσθεσε, πως το πρόγραμμα της Ελλάδας δεν ήταν σε καλό δρόμο, γιατί η χώρα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα. Ο ελληνικός λαός έχει μπροστά του έναν δύσκολο δρόμο, αλλά τουλάχιστον έχει μπει στον σωστό δρόμο, κατέληξε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.