Ολοκληρώθηκε με συμφωνία η συνεδρίαση του Eurogroup που εξέτασε το πακέτο μέτρων ύψους 500 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης του κοροναϊού. 

Ads

Το μήνυμα της συμφωνία είχε σταλεί λίγη ώρα νωρίτερα από τον ίδιο τον πρόεδρο του Eurogroup, Μάριο Σεντένο: «Είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία. Πιστεύω – εξακολουθώ να πιστεύω – ότι αυτή τη φορά θα αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Και θα δείξουμε το αναγκαίο πνεύμα συμβιβασμού, το οποίο είναι το θεμέλιο της Ένωσης μας», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. Τη σκυτάλη πήρε ο εκπρόσωπός του Λουίς Ρέγκο, οποίος ενημέρωσε πως η συνεδρίαση ξεκίνησε μετά από πολύωρη αναβολή που είχε ως στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή και να μην οδηγηθεί ένα ακόμη Eurogroup σε ναυάγιο. 

Η τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης για την οικονομική απάντηση στον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού, αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις έξι το απόγευμα. Ωστόσο, μόνο αν υπήρχε μια συμφωνία από τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο θα ξεκινούσε η συνεδρίαση, όπως και τελικά συνέβη μετά από πέντε ώρες καθυστέρηση. Ενδεικτική του κλίματος ήταν και η δραματική δήλωση του προέδρου του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχουν ταξιδιώτες πρώτης θέσης στην κρίση του κορονοϊού, και ότι «είτε θα βουλιάξουμε είτε θα κολυμπήσουμε μαζί».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι διαφωνίες Ιταλίας και Ολλανδίας ξεπεράστηκαν με συμβιβασμούς για το πακέτο μέτρων περίπου 500 δισ. ευρώ. Η Ιταλία συμφώνησε με τις διατάξεις για τη χρηματοδότηση από τον ESM, ενώ το ευρωομόλογο, όπως ήταν αναμενόμενο, απορρίφθηκε και παραπέμφθηκε ως θέμα συζήτησης στη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών. 

Στα μέτρα που συμφωνήθηκαν περιλαμβάνονται η παροχή πιστωτικής γραμμής μέσω ESM ως 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας με ελάχιστους όρους και 100 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος SURE που ανακοίνωσε η Κομισιόν για την στήριξη των θέσεων εργασίας και της απασχόλησης. Η προϋπόθεση για πρόσβαση στις πιστωτικές γραμμές του ESM θα είναι ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που ζητούν στήριξη θα δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γραμμή πίστωσης για δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης του κορωνοϊού.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας, Μάριο Σεντένο δήλωσε πως η συμφωνία αποτελεί ένδειξη αλληλεγγύης και αποδεικνύει ότι η Ευρωζώνη δεν θα δεχθεί κατακερματισμούς. Μιλώντας για τους τρεις άξονες του πακέτου τόνισε: 

  • Ο πρώτος είναι το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ύψους 100 δισ. ευρώ που θα στηρίξει προγράμματα απασχόλησης.
  • Ο δεύτερος αφορά στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, έχει ύψος 200 δισ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
  • Ο τρίτος είναι ο ESM, ο οποίος θα μπορεί να παράσχει χρηματοδότηση έως και το 2% του ΑΕΠ κάθε κράτους – μέλους, ήτοι συνολικά 240 δισ. ευρώ με τη μοναδική προϋπόθεση πως τα χρήματα αυτά θα πάνε σε δαπάνες για περίθαλψη, θεραπεία και πρόληψη του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον Μάριο Σεντένο, όλα τα παραπάνω θα είναι διαθέσιμα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Από την πλευρά του, ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε πως έχουμε μια συμφωνία που μας φέρνει πιο κοντά στη συντονισμένη απάντηση που χρειάζεται η Ευρωζώνη και στην προσπάθεια που ήδη κάνει η ΕΚΤ.

Ο Ιταλός Επίτροπος ανέφερε πως η δημοσιονομική πολιτική στην εποχή του κορονοϊού εφαρμόζεται με ευελιξία και πως ήδη το βάρος της Κομισιόν πέφτει στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο στο θέμα των θέσεων απασχόλησης», είπε. Ο ίδιος πρόσθεσε πως μεταξύ άλλων υπήρξε μια δέσμευση για να σχηματιστεί ένα ταμείο ανάκαμψης (recovery fund), μετά από διαβούλευση στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ εμφανίσθηκε ικανοποιημένος για το γεγονός ότι επετεύχθη μια καλή συμφωνία στο Eurogroup. Εκτίμησε πως η κρίση του κορoνοϊού θα αφήσει το στίγμα της στα επόμενα χρόνια που θα ακολουθήσουν και πως η σημασία των σημερινών αποφάσεων είναι πως με αυτές αποφεύγεται η ασυμμετρία στην απάντηση κατά της πανδημίας και ο κατακερματισμός. Τόνισε δε πως η στήριξη κατά της πανδημίας θα γίνεται μέσω της πιστωτικής γραμμής ενισχυμένων όρων του ESM και πως τα χρήματα που θα δίδονται θα πηγαίνουν αυστηρά σε δαπάνες κατά του κορονοϊού.