Η εμβάθυνση της πολιτικής και συνταγματικής κρίσης στην Ιταλία, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, προκάλεσε μεγάλη αύξηση του βραχυπρόθεσμου αλλά και μακροπρόθεσμου κόστους δανεισμού της χώρας και νέο sell off σε ευρώ και μετοχές. 

Ads

Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων σημείωσαν κατακόρυφη αύξηση ενώ οι τραπεζικές μετοχές της Ιταλίας και της ευρύτερης ευρωζώνης υπέστησαν ισχυρότατες πιέσεις και το ευρώ βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών έναντι του δολαρίου. Παράλληλα, με τις αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων να κάνουν άλμα 20 μονάδων βάσης στο 2,88%, το υψηλότερο επίπεδο σχεδόν τεσσάρων ετών, η διαφορά τους από τις αποδόσεις των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων έφθασε τις 264 μονάδες βάσης, που είναι η μεγαλύτερη από τον Σεπτέμβριο του 2013. 

«Όλα καθοδηγούνται από τις προθεσμιακές τιμές των ιταλικών ομολόγων, είναι μικροί οι όγκοι στην τρέχουσα αγορά. Οι πωλήσεις συνδέονται με τις ανησυχίες ότι οι επερχόμενες γενικές εκλογές θα αποτελέσουν ένα δημοψήφισμα για το ευρώ», δήλωσε χρηματιστής στο Μιλάνο. Ένας άλλος χρηματιστής είπε ότι η κίνηση καθοδηγείτο από τις αυξανόμενες ανησυχίες πως η Λέγκα μπορεί να ενισχύσει τη δύναμή της στις νέες εκλογές. 

Αναλυτές ανέφεραν σε ξένα ΜΜΕ ότι το ενδεχόμενο να μετατρέψουν τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα πιθανές πρόωρες εκλογές στην Ιταλία σε ντε φάκτο δημοψήφισμα για το ευρώ προκάλεσαν νέες πωλήσεις σε ιταλικές μετοχές και ομόλογα με αποτέλεσμα η διαφορά απόδοσης του 10ετούς ιταλικού απο το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο να αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 ετών.

Ads

Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία και την Ισπανία, όπου ο Μαριάνο Ραχόι θα βρεθεί αντιμέτωπος με πρόταση μομφής για το σκάνδαλο Γιούρτελ, ενίσχυσε τη ζήτηση για τα γερμανικά ομόλογα, που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν σε νέα χαμηλά επίπεδα πολλών μηνών. Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών τίτλων μειώθηκαν για λίγο στο χαμηλό επίπεδο για το 2018 του 0,30%.

Εν τω μεταξύ, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να υποβαθμίσει την Ιταλία, εάν οι δημοσιονομικές πολιτικές της επόμενης κυβέρνησης δεν καταφέρουν να θέσουν το δημόσιο χρέος της χώρας σε βιώσιμη καθοδική πορεία. Παράλληλα ο διεθνής οίκος πρόσθεσε ότι η αξιολόγηση της Ιταλίας θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από τη συνηθισμένη περίοδο των τριών μηνών.