Στις 9 Μαρτίου θα ξεκινήσουν οι αγορές κρατικών ομολόγων των χωρών – μελών της ευρωζώνης, όπως ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι σε ομιλία του που βρίσκεται σε εξέλιξη, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην Κύπρο. Σημειώνεται πως τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος δεν μπορούν σε αυτή τη φάση να ενταχθουν σε πρόγραμμα καθώς βρίσκονται σε πρόγραμμα και υπό αξιολόγηση, όρος που είχε τεθεί από την αρχή από την ΕΚΤ ως προϋπόθεση για την αγορά κρατικών ομολόγων. 

Ads

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε πως το ποσό θα ανέρχεται σε 60 δις ευρώ μηνιαίως και εκτίμησε πως το πρόγραμμα θα τρέξει έως τον Σεπτέμβριο του 2016 ή έως ότου η ΕΚΤ δει τα επίπεδα του πληθωρισμού να επιστρέφουν στο επίπεδο που έχει οριστεί κοντά στο 2%.

Όπως επισήμανε ο Μάριο Ντράγκι το πρόγραμμα θα ενισχύσει την ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας πως μόνο με την ανακοίνωσή του υπήρξαν θετικές επιπτώσεις στην οικονομία της ευρωζώνης.

Σημειώνεται πως νωρίτερα ανακοινώθηκε οριακή αύξηση του ποσού που μπορούν να αντλούν οι ελληνικές τράπεζες από το μηχανισμό ρευστότητας ELA. Ειδικότερα το εν λόγω ποσό ανήλθε σε 68,8 δις από 68,3 δις. Ο λόγος της οριακής αύξησης είναι πως η ΕΚΤ έκρινε ότι η σταθεροποίηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες δεν δικαιολογεί μεγαλύτερη πρόσβαση στον ELA.

Ads