Παράταση κατά έξι μήνες του υφιστάμενου προγράμματος εξετάζουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχων. Την ίδια στιγμή το Spiegel αναφέρεται σε ενδεχόμενο αποκλεισμό των ελληνικών ομολόγων από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, που αναμένεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Ads

Ειδικότερα το Reuters, επικαλείται αξιωματούχο, ο οποίος φέρεται να δήλωσε πως «καθώς το ελληνικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου, έχοντας ήδη παραταθεί κατά δύο μήνες, θα πρέπει να υπάρξει μια νέα παράταση». «Η παράταση θα μπορούσε να είναι και εξάμηνη», πρόσθεσε. Ωστόσο σημειώνεται ότι για να παραταθεί το πρόγραμμα θα πρέπει να υποβληθεί σχετικό αίτημα από τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ το Spiegel αναφέρει πως είναι πιθανό τα ελληνικά ομόλογα να αποκλειστούν από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές του τελευταίου δεκαημέρου του Ιανουαρίου. Ο λόγος, σύμφωνα με το Spiegel, είναι η χαμηλή αξιολόγηση των ομολόγων, ωστόσο στο παρελθόν η ΕΚΤ, μέσω δηλώσεων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, είχε επισημάνει πως τα ομόλογα των χωρών που δεν διαθέτουν υψηλή αξιολόγηση θα μπορούν να γίνονται δεκτά εφόσον η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα προσαρμογής.