Στο στόχαστρο του Ευρωπαΐκού Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ βρέθηκε χθες Τρίτη 18/1 η χώρα μας για τις παραποµπές δηµοσιογράφων και ειδικότερα για την κλήση της δηµοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου ως κατηγορούµενης, µεταξύ άλλων και για «πλαστά στοιχεία» της έρευνάς της σχετικά µε τη δράση του κυκλώµατος Νovartis, όπως και του Κώστα Βαξεβάνη, που ακολούθησε.

Ads

Συγκεκριμένα, με δημοσίευμά του, το Ευρωπαϊκό Κέντρο περιγράφει αναλυτικά το χρονικό της δηµοσιογραφικής έρευνας που διεξήγαγε η Γ. Παπαδάκου, παίροντας συνεντεύξεις από πληροφοριοδότες (whistlblowers) που έφεραν στην επιφάνεια σηµαντικές πτυχές του σκανδάλου Novartis.

«Στις 25 Ιανουαρίου 2022, η Ιωάννα Παπαδάκου, πρώην ερευνήτρια-δηµοσιογράφος και τηλεοπτική παρουσιάστρια, πρόκειται να εµφανιστεί ενώπιον του Ανωτάτου ∆ικαστηρίου της Ελλάδος για την κατηγορία της κατασκευής πλαστών σκανδάλων που σχετίζονται µε Ελληνες επιχειρηµατίες και το φαρµακευτικό σκάνδαλο Novartis» αμαφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο.

Το Κέντρο παραθέτει μάλιστα ονόµατα πολιτικών και δικαστικών «που διαδραµάτισαν ρόλο στη µετατροπή της δημοσιογράφου από χρήσιµη µάρτυρα σε κατηγορούµενη» υπογραμμίζοντας ότι «οι πληροφοριοδότες της Novartis στην Ελλάδα έκαναν τεράστια δηµόσια υπηρεσία όταν αποκάλυψαν τη διαφθορά υψηλού επιπέδου από τον φαρµακευτικό γίγαντα.

Ads

Η Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέτισε φόρο τιµής σε αυτούς τους καταγγέλλοντες το 2020 και επαναλαµβάνουµε την υποστήριξή µας προς αυτούς σήµερα», δήλωσε η συµπρόεδρος της GUE/NGL. «Το ρεπορτάζ και η ερευνητική δηµοσιογραφία είναι απαραίτητα σε µια δηµοκρατία. Καλούµε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργήσει για την προστασία της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, ώστε οι συνεχιζόµενες επιθέσεις και απειλές κατά δηµοσιογράφων στην Ελλάδα να τερµατιστούν αµέσως» απάντησε η Manon Aubry σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της πολιτικής οµάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς χθες στο Στρασβούργο.

Σημειώνεται ότι δηµόσια θέση υπέρ της προστασίας της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα και των πληροφοριοδοτών δηµοσίου συµφέροντος πήρε από το Στρασβούργο και η συµπρόεδρος της Συνοµοσπονδίας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Manon Aubry.

Κατηγορηµατική ήταν και η δήλωση του ΑΚΕΛ, το οποίο κατέστησε σαφές ότι «καταδικάζει την ποινική δίωξη του γνωστού Ελληνα δηµοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη και κάθε απόπειρα φίµωσης της δηµοσιογραφικής έρευνας. Τα φαινόµενα διώξεων δηµοσιογράφων, που πληθαίνουν ανησυχητικά σε σειρά ευρωπαϊκών κρατών αλλά και διεθνώς, είναι επικίνδυνα για το µέλλον της ελευθεροτυπίας και της ίδιας της δηµοκρατίας», επισηµαίνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το κόµµα της κυπριακής Αριστεράς.