Με ηλεκτρονικό βραχιολάκι αποφυλακίζεται ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι, φερόμενος ως εγκέφαλος του Qatargate.

Ads

Το προδικαστικό συμβούλιο των Βρυξελλών εξέτασε την Πέμπτη εάν ο Παντσέρι, θα αφεθεί με ηλεκτρονικό βραχιολάκι ή θα παρέμενε στις φυλακές του Σεν Ζιλ όπου κρατείται από τις 9 Δεκεμβρίου.

Η βελγική δικαιοσύνη αποφάσισε να κάνει δεκτό το αίτημά του να βγει από τη φυλακή και να παραμείνει υπό περιορισμό στο σπίτι του.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο, ο Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι είχε υπογράψει «μνημόνιο συνεργασίας» με τις βελγικές αρχές, σύμφωνα με το οποίο δεσμευόταν «να ενημερώσει προσωπικά το δικαστικό σώμα και τους ερευνητές για τον τρόπο λειτουργίας, τις οικονομικές συμφωνίες με τρίτα κράτη», αλλά και για την «εμπλοκή γνωστών και αγνώστων στη δικογραφία, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας των προσώπων που παραδέχεται ότι δωροδοκούσαν». Αντάλλαγμα για τις πληροφορίες αυτές θα ήταν μειωμένη ποινή, βάσει ενός βελγικού νόμου που ενθαρρύνει τους «pentiti» (μετανοήσαντες) να συνεργαστούν με τις Αρχές.

Ads

Η Εύα Καϊλή και ο Βέλγος Ευρωβουλευτής, Μαρκ Ταραμπέλα, παραμένουν κρατούμενοι.

Η Εύα Καϊλή αναμένεται να βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα -συγκεκριμένα στις 13 Απριλίου- ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου, το οποίο θα αποφασίσει ξανά για την αποφυλάκισή της ή τη συνέχιση της κράτησής της.