Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έρχεται πρώτο στις Ευρωεκλογές πανευρωπαϊκά σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πολιτικός σεισμός στη Γαλλία από τη νίκη του Εθνικού Μετώπου της Μαρί Λεπέν. Την ίδια στιγμή, πρώτο έρχεται το ξενοφοβικό εθνικιστικό UKIP στη Βρετανία. Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Δεύτερος ο Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία.

Ads

Η κατανομή των εδρών στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, αναμένεται να διαμορφωθεί ως εξής, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύονται σταδιακά:

  1. Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: 212 ευρωβουλετές

  2. Σοσιαλιστές και Δημοκρατες: 186 ευρωβουλευτές 

    Ads
  3. Φιλελεύθεροι και Δημοκράτες: 70 ευρωβουλευτές 

  4. Πράσινοι: 55 ευρωβουλευτές 

  5. Ευρωπαϊκή Αριστερά: 43 ευρωβουλευτές 

  6. Ανεξάρτητοι: 38 ευρωβουλευτές 

  7. Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστες: 44 ευρωβουλευτές

  8. Ευρωσκεπτικιστές: 36 ευρωβουλευτές 

  9. Άλλοι: 67 ευρωβουλευτές 

Διαβάστε τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, πριν από την ανακοίνωση της πρώτης εκτίμησης του Ευρωκοινοβουλίου και τις εξελίξεις μετά τις κάλπες στην Ελλάδα.

Τη νίκη της πολιτικής του ομάδας στις ευρωεκλογές ανακοίνωσε ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) κερδίζει τις ευρωεκλογές και άρα διεκδικεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», έγραψε ο Γιούνκερ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Στη Γαλλία, πρώτο έρχεται το ακροδεξικό Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν, στη δεύτερη θέση η κεντροδεξιά, με τους κυβερνώντες Σοσιαλιστές του Ολάντ να πέφτουν στην τρίτη θέση με 14%. Ο Γάλλος Πρόεδρος συγκάλεσε μίνι υπουργικό συμβούλιο για το πρωί της Δευτέρας.

Πρώτο κόμμα το ξενοφοβικό και εθνικιστικό κόμμα UKIP στη Βρετανία, που αφήνει πίσω του τους Εργατικούς:

  • UKIP (Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου) – 27,5%
  • Εργατικοί – 25,4%
  • Συντηρητικοί – 23,94%

Στην Ιταλία, όπου οι κάλπες έκλεισαν στις 12 τα μεσάνυχτα, καταγράφεται πρωτιά της Κεντροαριστεράς, ενώ καθαρά δεύτερος έρχεται ο Μπέμπε Γκρίλο με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων. Αναλυτικά:

  • Δημοκρατικό Κόμμα (Κεντροαριστερά): 34,5%
  • Κίνημα Πέντε Αστέρια (αντιθεσμικοί – λαϊκιστές): 25,5%
  • Forza Italia (Κεντροδεξιά): 17%
  • Νέα Κεντροδεξιά – Ένωση Κέντρου: 4%
  • Λέγκα του Βορρά (Ευρωσκεπτικιστική Δεξιά): 6%
  • L’ altra Europa – Con Tsipras: 4%

Άνοδος της Ακροδεξιάς και στην Αυστρία, όπου αναδεικνύεται τρίτο κόμμα, καθώς από το 13%, στις προηγούμενες εκλογές, τώρα αγγίζει το 20%.

Στο 15% το νεοναζιστικό Jobbik στην Ουγγαρία, που έρχεται δεύτερο αλλά με μεγάλη διαφορά.

Πρώτοι οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία και πτώση στα ποσοστά των Φιλελευθέρων, ενώ μία έδρα στην Ευρωβουλή κερδίζει το νεοναζιστικό NPD.

Ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο ηττήθηκε από τους Σοσιαλιστές, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα βρίσκεται στην πρώτη θέση με 31,58% των ψήφων (από 26,58% το 2009), σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα από το 97,8% των εκλογικών τμημάτων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Πορτογαλίας. Ο κυβερνητικός συνασπισμός, που αποτελείται από Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) και το Λαϊκό Κόμμα (CDS), συγκέντρωσε το 27,91% των ψήφων, σημειώνοντας πτώση 12,17 μονάδων σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2009. Τα δύο κόμματα, που τότε είχαν κατέβει ξεχωριστά στις ευρωεκλογές, είχαν κερδίσει συνολικά το 40,08% των ψήφων.

Για μεγάλες απώλειες του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος και του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος στην Ισπανία κάνει λόγο το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην Κύπρο, διαφαίνεται καθαρή νίκη για τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Νωρίτερα, τα αποτελέσματα και οι εξελίξεις σε όλη την ΕΕ μεταθόδηκαν ζωντανά στο tvxs από το κανάλι του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου EuroparlTV,