Πλήρη στήριξη αναμένεται να προσφέρουν στην Κύπρο  οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ, που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ads

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων που παρουσίασε το ΚΥΠΕ, οι 28 της ΕΕ αναφέρουν τα εξής: «Όσον αφορά τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, όπως περιγράφεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 2019, και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει την πρόσκληση προς την Κομισιόν και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα».

Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος, το κείμενο μπορεί να βελτιωθεί ή να επεκταθεί όταν συζητηθεί από τους ηγέτες.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο είχε κάνει λόγο για ανάγκη «να δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει αμέσως την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, τις παράνομες δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου», προσθέτοντας παράλληλα ότι «θα εξεταστεί κάθε πιθανότητα ώστε στον βαθμό που δεν υπάρξει άμεσος τερματισμός αυτών των παραβιάσεων να υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα και κυρώσεις».

Ads