Άνθρακες αναμένεται να αποδειχθεί για άλλη μια φορά η περίφημη «αλληλεγγύη» προς την Ελλάδα  που επικαλείται η  γερμανίδα καγκελάριος,  αυτή τη φορά για το προσφυγικό ζήτημα. 

Ads

Η Ανγκελα Μέρκελ, όπως και στο θέμα της διαπραγμάτευσης του μνημονίου,  έπαιξε πάλι το ρόλο του «καλού μπάτσου» , αφήνοντας  το ρόλο του «κακού μπάτσου» σε άλλους. Στη διαπραγμάτευση του μνημονίου ο κακός ήταν ο Σόιμπλε και τώρα στο προσφυγικό, οι κακοί είναι η Αυστρία και οι λεγόμενες χώρες του Βίζεγκραντ. Είναι όμως στα αλήθεια έτσι ή όπως ακριβώς έγινε και με το μνημόνιο,  στο τέλος θα γίνει πάλι αυτό που θέλουν οι «κακοί» και η Ελλάδα θα «κερδίσει» απλώς την παραμονή στην Σένγκεν;

Μία πρώτη  ιδέα για την πολιτική που αναμένεται να εφαρμοστεί στην πράξη, φάνηκε σήμερα κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης της γερμανίδας καγκελαρίου με τον Κροάτη πρωθυπουργό Τίχομιρ Ορέσκοβιτς που επισκέφτηκε  το Βερολίνο για να συζητήσουν  το προσφυγικό,  καθώς  η Κροατία  βρίσκεται στην βαλκανική διαδρομή  των προσφύγων.

Η Άνγκελα Μέρκελ αρχικά είπε ότι βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα και πως δεν θα αφήσουν την Ελλάδα χωρίς συμπαράσταση.  Αναφέρθηκε  στη σύνοδο της 7ης  Μαρτίου όπου θα υπάρξει «μία σημαντική ευκαιρία στον κύκλο των 28 κρατών-μελών της ΕΕ μαζί με την Τουρκία να προωθήσουν την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας» και «να περάσουν τα σχέδια από το χαρτί στην πραγματικότητα».

Ads

Αυτό  όμως που έδωσε το πραγματικό στίγμα για τη σύνοδο της ερχόμενης Δευτέρας και λογικά θα έκανε κάθε κυβερνητικό στέλεχος στην Ελλάδα να παγώσει,  είναι φράση της ότι «πρέπει να σταματήσει η πολιτική του να περνάνε με ένα νεύμα οι πρόσφυγες τα σύνορα».

Είπε και άλλα ανησυχητικά η Άνγκελα Μέρκελ.  Ανέφερε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πλέον  δυνατότητες διανυκτέρευσης, αλλά και παραμονής επίσης και αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί από τους πρόσφυγες,  οι οποίοι -όπως  τόνισε,  «δεν έχουν το δικαίωμα να λένε ότι θέλουν να πάρουν άσυλο σε συγκεκριμένες χώρες της ΕΕ».  Οι πρόσφυγες δηλαδή δεν θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν σε ποια χώρα θα πάνε (προτιμώντας π.χ αυτές που δίνουν υψηλά επιδόματα),  αλλά θα μένουν στην Ελλάδα μέχρι να αποφασιστεί από άλλους που θα μετεγκατασταθούν. 

Η γερμανίδα καγκελάριος εκτίμησε ότι η κατάσταση των προσφύγων στα ελληνομακεδονικά -όπως τα αποκαλεί-  σύνορα δεν μπορεί να συγκριθεί με την κατάσταση που υπήρχε στα σύνορα της Ουγγαρίας τον Σεπτέμβριο, εκτιμώντας ότι τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Υποστήριξε ότι υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας προσφύγων για να μείνουν στην Ελλάδα , όπως έχει πληροφορηθεί και είπε ότι η Ελλάδα είναι χώρα της ζώνης Σένγκεν και οφείλει να προστατεύει τα σύνορα της. «Να μην το κάνει μόνο η «Μακεδονία» αυτό» είπε και ο καθένας μπορεί εύλογα να αναρωτηθεί σε τι διαφέρει αυτή η τοποθέτηση από  εκείνη των χωρών  Βίζεγκραντ.

Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμα πιο ανησυχητικό! Οι όροι του περίφημου relocation (μετεγκατάστασης),  που επικαλούνται συνεχώς στην κυβέρνηση και για το οποίο ως τώρα υπήρχε η εντύπωση ότι θα γινόταν άνευ όρων.  Η γερμανίδα καγκελάριος όμως, είπε ότι ο καταμερισμός των προσφύγων που συμφωνήθηκε, θα γίνει όταν η Ελλάδα φυλάξει τα σύνορά της.

Τότε μόνο θα μπορούσαν  να καταμεριστούν  οι 160.000, όπως συμφωνήσανε, είπε. Η Ελλάδα δηλαδή,  θα κρατήσει τους πρόσφυγες και αυτοί θα τους πάρουν αφού πρώτα μάθει να φυλάει τα σύνορά της. Θέση που καταδεικνύει πλήρη ταύτιση με την «κακή» Αυστρία και τις άλλες χώρες. 

Αν δεν είναι κάποιου είδους σκωτσέζικου ντουζ ή διπλής γλώσσας, τότε την ερχόμενη Δευτέρα μας περιμένουν μάλλον δυσάρεστες εκπλήξεις . Από ότι φαίνεται, η αλληλεγγύη της Γερμανίας και της ΕΕ θα περιοριστεί σε λόγια συμπαράστασης και σε μερικά εκατομμύρια για χώρους στέγασης και σίτισης των προσφύγων,  τα οποία σε καμία περίπτωση φυσικά δεν θα αρκούν για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.