Η Πολωνία και η Ουγγαρία, άσκησαν βέτο στη συμφωνία για τον επταετή (2021-2017) προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, με αποτέλεσμα, ενδεχομένως, να καθυστερήσουν σημαντικά την εκταμίευση των συγκεκριμένων χρημάτων προς όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, όπως είχαν προειδοποιήσει αμφότερες οι χώρες, «μπλόκαραν» τις δύο προαναφερθείσες συμφωνίες, ύψους 1.8 τρισεκατομμυρίων ευρώ, καθότι, διαφωνούσαν με έναν όρο των συμφωνιών, ο οποίος υποστήριζε ότι, σε περίπτωση που μια χώρα-μέλος της Ε.Ε., δε λειτουργεί με βάση τις δημοκρατικές αρχές της Ένωσης, θα υπάρχει η δυνατότητα να υπάρξουν «περικοπές» στα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει.

Έτσι, οι δύο χώρες, γνωρίζοντας την ομοφωνία που απαιτείται για να προχωρήσει η διαδικασία της έγκρισης του Ταμείου Ανάκαμψης και του Προϋπολογισμού από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, μπλόκαραν τη συμφωνία, η οποία αποτελούσε «πολιτικό εκβιασμό», σύμφωνα με τον Zoltan Kovacs, κυβερνητικό εκπρόσωπο του Orban που μίλησε στο Euronews.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος σχετικά με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, Johannes Hahn, δήλωσε «απογοητευμένος» και παρότρυνε τις χώρες να επιδείξουν «πολιτική υπευθυνότητα» ώστε να προχωρήσουν κανονικά οι διαδικασίες εκταμίευσης των ποσών στα κράτη από τις αρχές του νέου έτους.

Ads

«Υπάρχουν τόσες μικρές επιχειρήσεις στο όριο της χρεοκοπίας που περιμένουν αυτά τα χρήματα μαζί με εκατομμύρια πολίτες» δήλωνε στο ίδιο μήκος κύματος, ο ευρωβουλευτής, Daniel Freund, στο Euronews.

Παρ’ όλα αυτά, οι ηγέτες της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί αμφότεροι για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, επιμένουν στη θέση τους εν ‘όψει και της διαδικτυακής επικοινωνίας των ευρωπαϊκών ηγετών την Πέμπτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως, η συμφωνία για τον προϋπολογισμό και το ταμείο Ανάκαμψης, ήταν αποτέλεσμα πολυήμερων διαπραγματεύσεων, τόσο τον Ιούλιο, ανάμεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες, όσο και έκτοτε , με το Ευρωκοινοβούλιο να καταφέρνει να προσθέσει ακόμη 15 δισεκατομμύρια ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης, έπειτα από τις σημαντικές περικοπές που προήλθαν από τις «φειδωλές» χώρες (Ολλανδία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Αυστρία), οι οποίες βέβαια κατάφεραν να πετύχουν αρκετά από τα αιτήματα τους. 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως, παρά το γεγονός πως οι ηγέτες της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, ενδέχεται να «φοβούνται» πως θα απωλέσουν ευρωπαϊκά κονδύλια λόγω των αμφιλεγόμενων πολιτικών τους που υποβαθμίζουν σε αρκετές περιπτώσεις τις δημοκρατικές διαδικασίες εντός της χώρας τους, ο μηχανισμός στον οποίο αναφέρονται, ενδέχεται να είναι «επικίνδυνος» και για χώρες οι οποίες διαχειρίζονται τα χρήματα τους διαφορετικά σε σχέση με τις γραμμές που προκείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.