Η Εύα Καϊλή μπορεί να βρίσκεται εκτός φυλακής, υπό ηλεκτρονική επιτήρηση, δηλώνοντας πως δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα αν δεν αθωωθεί, ωστόσο φαίνεται πως βρίσκεται στο στόχαστρο μιας άλλης έρευνας, άσχετης με το Qatargate.

Ads

Έγγραφα που είδε το Politico αποκαλύπτουν λεπτομέρειες σχετικά με μια ξεχωριστή ποινική έρευνα που αντιμετωπίζει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αναφορικά με φερόμενες παράνομες δoσοληψίες με τέσσερις πρώην βοηθούς της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από το 2014 έως το 2020.

Η έρευνα εξετάζει τρεις πιθανές δόλιες δραστηριότητες

  • αν η Εύα Καϊλή παραπλάνησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το πού βρίσκονταν οι βοηθοί της και τις εργασιακές δραστηριότητές τους, (πληρώνονται διαφορετικά αν βρίσκονται στην Ελλάδα ή τις Βρυξέλλες),
  • αν έλαβε μερίδιο από τις αποζημιώσεις τους για «ψεύτικα» επαγγελματικά ταξίδια που η ίδια ενορχήστρωσε (σε αυτές τις περιπτώσεις πληρώνονται έξτρα), όπως και 
  • αν πήρε προμήθεια από τους μισθούς τους.

«Η τρέχουσα έρευνα αφορά ισχυρές υποψίες για επανειλημμένη απάτη και/ή άλλες σοβαρές παρατυπίες», ανέφερε η επικεφαλής εισαγγελέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Laura Kövesi για την επιστολή που είδε το Politico, η οποία εστάλη στο Κοινοβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο και ζητούσε την άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή.

Ads

Μετά το Qatargate λοιπόν και την αποφυλάκιση της Καϊλή, η προσοχή τώρα στρέφεται στην υπόθεση απάτης που την αφορά. Σύμφωνα με την έρευνα που ήδη είχε δημοσιευτεί, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής φαίνεται ότι χρωστάει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «περίπου 100.000 ευρώ».

Μάλιστα, οι ευρωβουλευτές που ανήκουν στην επιτροπή νομικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου θα συζητήσουν σήμερα Τρίτη για την υπόθεση της Καϊλή και για πιθανή άρση της ασυλίας της.

Στο μικροσκόπιο της ίδιας έρευνας βρίσκεται και η Μαρία Σπυράκη. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής κατηγορείται ότι παραπλάνησε το ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τις δραστηριότητες των βοηθών της και για έξοδα για πλαστά ταξίδια εργασίας. Ωστόσο, τα έγγραφα δεν αναφέρουν ότι η κυρία Σπυράκη πήρε πίσω μέρος από από μισθούς ή από πλαστές αποζημιώσεις για ταξίδια και δραστηριότητες των βοηθών της.

Η Καϊλή, μέσω δικηγόρου, υποσχέθηκε να επιστρέψει τα χρήματα που οφείλονται και να συμμορφωθεί με οποιεσδήποτε συστάσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η EPPO (Ευρωπαϊκή Εισαγγελία) αρνήθηκε να σχολιάσει στο Politico. Η Μαρία Σπυράκη, από πλευράς της, είπε ότι η υπόθεσή της δεν έχει καμία σχέση με την Καϊλή και επιβεβαίωσε ότι δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ για μίζες.

Ο Ευρωπαίος εισαγγελέας δημοσιοποίησε την έρευνα για την απάτη στις 15 Δεκεμβρίου, λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη της Καϊλή στις Βρυξέλλες για το Qatargate.

Η ανακοίνωση έγινε την ίδια ημέρα που η Kövesi έστειλε το αίτημα άρσης της ασυλίας της στην Μέτσολα. Αλλά οι αξιωματούχοι δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την έρευνα, σημειώνοντας μόνο ότι δεν σχετίζεται με την υπόθεση Qatargate.

Πάντως, ο δικηγόρος της κας Καϊλή, Σπύρος Παππάς, υποστήριξε ότι συνήθως, τέτοιες υποθέσεις απάτης κλείνουν αφού η OLAF έχει ολοκληρώσει την έρευνα της, με τον ευρωβουλευτή να επιστρέφει ό,τι η υπηρεσία λέει ότι οφείλει. Διερωτήθηκε επίσης πώς οι υπάλληλοι μπορούν να δικαιολογήσουν την άρση της ασυλίας για ενέργειες που χρονολογούνται από το 2014.