Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, δήλωσε 142 δώρα που έλαβε από τρίτους, σε δημόσιο μητρώο για τους ευρωβουλευτές. Μια κίνηση όμως που αποκάλυψε τους περιορισμένους κανόνες διαφάνειας στο θεσμικό όργανο της ΕΕ, όπως αποκαλύπτει το Politico, αφού η ίδια «ξέχασε» να δηλώσει 125 από τα δώρα, εντός της προθεσμίας.

Ads

Η πλευρά της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξε πως η κίνηση της Μετσόλα «έσπασε» τη σιωπή που επικρατούσε γύρω από τα δώρα που λάμβαναν οι προηγούμενοι πρόεδροι της ευρωβουλής, καθώς κανείς δεν τα είχε δώσει στη δημοσιότητα, μιας και η συγκεκριμένη λίστα ενημερωνόταν σπάνια. Ο εκπρόσωπος της Μαλτέζας Ευρωβουλευτού ανέφερε, δε, πως η προθεσμία δεν ισχύει για την πρόεδρο κατά «έθιμο», χωρίς ωστόσο, να μπορεί να υποδείξει που ορίζεται επίσημα αυτή η εξαίρεση.

Τη συγκεκριμένη δήλωση του εκπροσώπου της σχολίασε ο Michiel van Hulten, διευθυντής της Transparency International EU και πρώην ευρωβουλευτής, τονίζοντας πως «αυτό δείχνει ότι το σύστημα έχει σπάσει», για να προσθέσει: «Δεν μπορείς να λειτουργείς αυτό το σύστημα με βάση άγραφους κανόνες. Είναι καλό που το έκανε τώρα, αλλά δεν υπάρχει έπαθλο για την τήρηση των κανόνων».

Τα δώρα που έχει λάβει κατά καιρούς η Μετσόλα, ποικίλουν τόσο σε αξία όσο και σε είδος, ενώ προέρχονται τόσο από ηγέτες της Ευρώπης όσο και από ιδιώτες. Μερικά από αυτά: λευκό φόρεμα με χρυσά κεντήματα από την Φόζια Ζέιναλ, πολιτικό του Μπαχρέιν, κασκόλ από τη Γαλλίδα Πρωθυπουργό, Ελιζαμπέτ Μπορν, aσύρματα ακουστικά από το γερμανικό Κοινοβούλιο, ένα βάζο από την τσέχικη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ads

Σύμφωνα με ένα παράρτημα του κώδικα δεοντολογίας για τους ευρωβουλευτές, το πεδίο εφαρμογής των κανόνων για τα δώρα καλύπτει «οποιονδήποτε» ευρωβουλευτή που εκπροσωπεί το Κοινοβούλιο με επίσημη ιδιότητα, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου.

Όπως επισημαίνει πάντως το δημοσίευμα, ως πρόεδρος, η Μέτσολα είναι υπεύθυνη για την επιβολή κυρώσεων για παραβιάσεις του κώδικα δεοντολογίας, αφού λάβει συμβουλές από επιτροπή βουλευτών του ΕΚ. Με δεδομένα όσα προαναφέρθηκαν, αυτό εγείρει την περίεργη προοπτική ότι η Μετσόλα θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα επιβάλει κυρώσεις στον εαυτό της.