«Σωσίβιο» πρόσφερε το ευρωκοινοβούλιο στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε σχέση με τη σύμβαση μεταξύ της ΕΕ και της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer, μπλοκάροντας, έτσι, τον δημόσιο έλεγχο της επικεφαλής της Ένωσης.

Ads

Όπως αναφέρει το POLITICO, τον περασμένο μήνα, ευρωβουλευτές στην ειδική επιτροπή του κοινοβουλίου για τον COVID-19 πρότειναν να κληθεί η φον ντερ Λάιεν να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη μεγαλύτερη σύμβαση εμβολίων της ΕΕ, η οποία υπογράφηκε στο απόγειο της πανδημίας.

Ήταν ενόψει αυτής της σύμβασης που αναφέρεται ότι αντάλλαξε γραπτά μηνύματα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, Albert Bourla.

Ωστόσο, σε μια συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων (CoP) κεκλεισμένων των θυρών την Πέμπτη – η CoP αποτελείται από τους επικεφαλής όλων των πολιτικών ομάδων και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου – οι αρχηγοί αρνήθηκαν το αίτημα για δημόσιο έλεγχο, αλλά, αντίθετα, αποφάσισαν να ζητήσουν από τη φον ντερ Λάιεν να απαντήσει σε ερωτήσεις, ιδιωτικά, κάποια στιγμή στο μέλλον.

Ads

«Συμφωνήθηκε ότι η CoP θα μπορέσει να θέσει τις ανησυχίες της επιτροπής COVID-19 του Κοινοβουλίου στην επόμενη τακτική συνάντησή τους με την πρόεδρο της Επιτροπής», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ που γνωρίζει τις εμπιστευτικές συζητήσεις.

Όπως σχολιάζει το POLITICO, πρόκειται για μια ειρωνική ανατροπή δεδομένου ότι η διαμάχη γύρω από τις διαπραγματεύσεις της προέδρου της Κομισιόν με την Pfizer επικεντρώθηκε ακριβώς στην έλλειψη διαφάνειας.

Τώρα, οι όποιες συζητήσεις θα γίνουν μπροστά σε υψηλόβαθμους ευρωβουλευτές και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην αίθουσα, Ζίγκφριντ Μουρεσάν, απέρριψε την κριτική ότι η CoP προστατεύει τη φον ντερ Λάιεν, που επίσης συνδέεται με το ΕΛΚ.

Το δημοσίευμα εκτιμά ότι η απόφαση αποτελεί ήττα για την ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον COVID-19, με επικεφαλής την Βελγίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτή Kathleen Van Brempt, η οποία είχε πιέσει την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola για την κλήση της φον ντερ Λάιεν von der Leyen.

Η ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών (S&D) της ίδιας της φαν Μπρεμπτ υποστήριξε να διεξάγονται οι συζητήσεις μόνο κεκλεισμένων των θυρών στο CoP, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο που μίλησε στο Politico.

Η Renew Europe, η τρίτη μεγαλύτερη ευρωομάδα στην Eυρωβουλή, συμφώνησε στο να δοθούν εξηγήσεις κεκλεισμένων των θυρών.

Δύο άλλες ευρωομάδες – η δεξιά ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών και η ακροδεξιά ομάδα Ταυτότητας και Ελευθερίας- πίεσαν τη φον ντερ Λάιεν ζητώντας είτε να μιλήσει στην ολομέλεια είτε να μιλήσει μπροστά στο ειδικό πάνελ για τον COVID.

Ένας εκπρόσωπος της ομάδας της Αριστεράς υπέρ της δημόσιας ακρόασης  της προέδρου της Κομισιόν.

Ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Robert Roos, συντονιστής της επιτροπής COVID για την ομάδα ECR (υρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, την χαρακτήρισε «επαίσχυντη απόφαση».

Η αντιπρόεδρος της επιτροπής COVID-19, Γαλλίδα ευρωβουλευτής Michèle Rivasi της Ομάδας των Πρασίνων, δήλωσε ότι οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ προσπαθούσαν «να κρατήσουν το θέμα μέσα στην οικογένεια».