Την ερχόμενη Δευτέρα ενδέχεται να ανακηρύξει η Καταλονία την ανεξαρτησία της, σύμφωνα με πηγή από την περιφερειακή κυβέρνηση, που επικαλείται το AFP.

Ads

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ανακήρυξη ενδέχεται να γίνει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του κοινοβουλίου. «Σε συνάρτηση με το πώς θα εξελιχθεί η συνεδρίαση, η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας ενδέχεται να γίνει εκείνη τη στιγμή», επισήμανε αυτή η πηγή.

Ο νόμος για το δημοψήφισμα που έγινε την περασμένη Κυριακή- τον οποίο είχε εγκρίνει το καταλανικό κοινοβούλιο και την ισχύ του ανέστειλε το Συνταγματικό Δικαστήριο- προβλέπει ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας πρέπει να γίνει εντός των δύο ημερών μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν επιβεβαίωσε χθες στο BBC ότι θα ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία κι ότι ανακήρυξη θα γίνει «στα τέλη της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης».

Ads

Σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε σήμερα η καταλανική κυβέρνηση, το «ναι» στην ανεξαρτησία έχει συγκεντρώσει το 90% των ψήφων και η συμμετοχή ανήλθε σε λίγο παραπάνω από 42%.