Έντονες πιέσεις ασκούνται στην πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα έτσι ώστε να δράσει άμεσα για την υπόθεση των υποκλοπών στην Ελλάδα, την ώρα που ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, ένα από τα θύματα, βρέθηκε σήμερα στον εισαγγελέα για να καταθέσει για την υπόθεση.

Ads

Την ώρα που έρχονται στο φως στοιχεία για παρακολουθήσεις κι άλλων πολιτικών στην Ελλάδα, η Ιράτσε Γκαρσία Πέρες, πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έστειλε επιστολή στην πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου, ασκώντας κριτική για τη «σιωπή» που επικρατεί και ζητώντας τον Σεπτέμβρη να συνεδριάσει η Ολομέλεια προκειμένου να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα.

«Δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσω ότι μια εθνική υπηρεσία πληροφοριών που παρακολουθεί παράνομα το τηλέφωνο ενός αρχηγού κόμματος της αντιπολίτευσης και εκλεγμένου βουλευτή του ευρωκοινοβουλίου συνιστά παραβίαση του κράτους δικαίου και εξαιρετικά σοβαρή παραβίαση των Συνθηκών και των αρχών της δημοκρατίας», αναφέρει η επιστολή, σύμφωνα με το Politico.

«Η Επιτροπή Επιτροπή έχει ήδη ζητήσει διεξοδική έρευνα, αλλά λυπάμαι που ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξακολουθεί να σιωπά», αναφέρει η Πέρες. Πιέσεις ασκούνται και από ευρωβουλευτές. Η Σόφι ιντ’ Φελτ, στέλεχος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, ∆ικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων ζήτησε να εμπλακεί η Europol στην έρευνα της υπόθεσης και ο Στέλιος Κούλογλου, επίσης μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα λογισμικά υποκλοπών, ζητά να αποσταλεί έκτακτο κλιμάκιο της Επιτροπής την Αθήνα.

Ads

Μάλιστα, η αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ερευνά τις παρακολουθήσεις μέσω των κακόβουλων λογισμικών, κάλεσε σε ακρόαση στις 30 Αυγούστου τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, του οποίου το κινητό παγιδεύτηκε με το κακόβουλο λογισμικό, έτσι ώστε να ριχτεί περισσότερο φως στην υπόθεση, την ώρα που ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, δηλώνει πως όλα πρέπει να βγουν στο φως, «αλλά σε βάθος χρόνου».

Επιπλέον, η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών προχώρησε και σε επίσημη ανακοίνωση, όπου καλεί την Ρομπέρτα Μέτσολα να πάρει θέση για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα.

Με ανάρτησή της στο Twitter, η Ομάδα Σοσιαλιστών & Δημοκρατών διερωτάται:

«Πόσο ακόμη θα σιωπά η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την παράνομη υποκλοπή του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη από την ελληνική κυβέρνηση;».

Επίσης, επισημαίνει ότι θα ζητήσει διεξαγωγή συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την υπόθεση.

Και προσθέτει τα εξής:

«Περιμέναμε ταχεία και έντονη αντίδραση από την πρόεδρο Μέτσολα για την υπεράσπιση των θεσμών και των δημοκρατικών αρχών μας. Θα απαιτήσουμε συζήτηση στην Ολομέλεια», καταλήγει η εν λόγω ανάρτηση, η οποία συνοδεύει την επιστολή της Ομάδας προς την πρόεδρο του Σώματος, μέλος της Ευρωομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ειδικότερα, οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι η πρόεδρος της Ευρωβουλής πρέπει να απαιτήσει από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει διεξοδική έρευνα για το γεγονός της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη από το κακόβουλο λογισμικό Predator και να ενημερώσει για τους λόγους για τους οποίους δόθηκε η εντολή παρακολούθησης.

Υπενθυμίζουν ότι οι ευρωβουλευτές, για να μπορούν να ασκούν αμερόληπτα και χωρίς πιέσεις τα καθήκοντά τους απολαμβάνουν ασυλία από τέτοιους είδους πρακτικές και αναφέρουν πως πρέπει να γίνει γνωστό γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν σεβάστηκε την ασυλία του Νίκου Ανδρουλάκη, όπως αυτή προκύπτει από τα δικαιώματα που απορρέουν από τη θέση του ως ευρωβουλευτή.