Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε την επανίδρυση της Ευρώπης μπροστά στον κίνδυνο παγκόσμιου χάους και κάλεσε τη Γερμανία να προσεγγίσει τη Γαλλία για να προχωρήσουν από κοινού στην εμβάθυνση και την εδραίωση της Ευρώπης, ασκώντας πίεση προς την Αγγελα Μέρκελ έξι μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, κατά τις οποίες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν άνοδο των εθνικιστικών τάσεων.

Ads

«Η Ευρώπη, και στους κόλπους της το γαλλο-γερμανικό δίδυμο, φέρει την υποχρέωση να μην αφήσουν τον κόσμο να ολισθήσει προς το χάος» και για τον λόγο αυτόν «η Ευρώπη πρέπει να είναι περισσότερο ισχυρή, περισσότερο κυρίαρχη», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο γερμανικό κοινοβούλιο. «Η Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να διαδραματίσει τον ρόλο της εάν γίνει το παιγνίδι των δυνάμεων και αρκεσθεί σε έναν δεύτερο ρόλο στην παγκόσμια σκηνή», πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επισκέφθηκε το Βερολίνο για να συμμετάσχει στην ημέρα μνήμης για τα θύματα των πολέμων.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, με την οποία είχε συνομιλίες ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, συμφώνησε με την ιδέα ότι η Ευρώπη «βρίσκεται σε σταυροδρόμι» και οφείλει να προσδιορίσει τον ρόλο της σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε σύντομη δήλωσή της, η Καγκελάριος, πριν από την ιδιαίτερη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο, σημείωσε πως «μέχρι τον Δεκέμβριο θα διατυπωθούν αναλυτικές και κοινές γαλλογερμανικές προτάσεις για τις αλλαγές στην ΕΕ». Αλλά πίσω από το κοινό γαλλο-γερμανικό μέτωπο που παρουσίασαν οι δύο ηγέτες, η ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν ακούσθηκε επίσης ως έμμεση κριτική για αυτό που πολλοί γάλλοι αξιωματούχοι εκλαμβάνουν κατ΄ιδίαν ως αναβλητικότητα και δισταγμό στη στάση που τηρεί το Βερολίνο εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο. «Είναι προτιμότερο να παραμείνουμε κλεισμένοι στην ακινησία μας;», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν που έχει καταστήσει τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης πυλώνα της προεδρικής του θητείας.« Απέναντι στην πρόκληση του λαϊκισμού, πρέπει να αναλάβουμε νέα ρίσκα, να υπερβούμε τα ταμπού μας και να ξεπεράσουμε τις συνήθειές μας», τόνισε. 

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, σε επίπεδο επικοινωνίας Μέρκελ και Μακρόν κάνουν ό,τι μπορούν για να επιδείξουν ομοφωνία, ωστόσο εκτιμάται ότι οι διαφωνίες παρέμεναν, τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα της Κυριακής. Επιγραμματικά: οι δύο ηγέτες συμφωνούν σε έναν κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης και στην ίδρυση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, αλλά δεν συμφωνούν στη θέσπιση Υπουργείου Οικονομικών της ευρωζώνης και Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανεργίας. Φαίνεται πάντως ότι συμφωνούν πλέον και στη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού στρατού. Εδώ υπήρχαν κάποιες αμφιβολίες για τη γερμανική στάση, τις οποίες όμως παραμέρισε η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σημειώνεται πως την έντονη αντίδρασή του με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού έχει εκφράσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θεωρεί το σχέδιο ανταγωνιστικό προς το ΝΑΤΟ.

Ads

Τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντώνται εκτάκτως για να συζητήσουν τις αλλαγές στην ευρωζώνη, εστιάζοντας κυρίως στο καθεστώς διάσωσης των τραπεζών και την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Το Eurogroup της Δευτέρας αναμένεται να προετοιμάσει τις σχετικές αποφάσεις που εκτιμάται πως μπορεί να ληφθούν στην προσεχή σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα μέσα Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το ζήτημα του κοινού προϋπολογισμού της ευρωζώνης δεν έχει περιληφθεί επισήμως στην ατζέντα της συνάντησης, καθώς παραμένουν οι αντιρρήσεις συγκεκριμένων κρατών-μελών. Ωστόσο, Γαλλία και Γερμανία θα υποβάλουν σήμερα ένα κοινό σχέδιο για την «αρχιτεκτονική του προϋπολογισμού της ευρωζώνης» προκειμένου να γίνει μία πρώτη συζήτηση στο θέμα αυτό. Εξάλλου ο κοινός προϋπολογισμός για την υποστήριξη των επενδύσεων αποτελεί θέμα προτεραιότητας για τον Εμανουέλ Μακρόν. 

Υπενθυμίζεται πως έπειτα από διαβουλεύσεις μηνών, το Παρίσι και το Βερολίνο συμφώνησαν την Παρασκευή επί ενός γενικού πλαισίου επί του κοινού προϋπολογισμού, αλλά όχι επί του ποσού που μένει να προσδιορισθεί. Το Παρίσι και το Βερολίνο διαφωνούν επίσης επί ενός άλλου σχεδίου που κομίζει στη Ευρώπη ο Εμανουέλ Μακρόν, της φορολόγησης των γιγάντων του Ιντερνετ, των λεγόμενων GAFA (Google, Apple, Facebook και Amazon). Η Γαλλία θα ήθελε μία απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήδη από τον Δεκέμβριο και προειδοποίησε πρόσφατα ότι μία άρνηση της Γερμανίας θα εκλαμβανόταν ως «ρήξη εμπιστοσύνης». Από την πλευρά της, η Άγγελα Μέρκελ φοβάται αμερικανικά αντίποινα στις γερμανικές εταιρείες και θα προτιμούσε να καθυστερήσει οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πρωτοβουλία μέχρι το 2021. Στέλεχος του κόμματός της, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), ο Αρμιν Λάσετ, παραδέχθηκε το σαββατοκύριακο στο Spiegel ότι η χώρα του είναι «πολύ διστακτική» για το θέμα της Ευρώπης και ζήτησε περισσότερο ενθουσιασμό και λιγότερο γραφειοκρατική στάση.