Σε χαμηλά επίπεδα κινείται η συμμετοχή στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών και όλα δείχνουν πως ο Ζόραν Ζάεφ χάνει το στοίχημα της συμμετοχής και θα αναγκαστεί να οδηγηθεί σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές. 

Ads

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ απέσυρε το μήνυμα που είχε ανεβάσει νωρίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περί λαϊκής βούλησης που θα δείξει το μέλλον της χώρας. 

Δύο ώρες πριν το κλείσιμο της κάλπης, το ποσοστό συμμετοχής στο σημερινό δημοψήφισμα επί της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας παρέμενε αρκετά χαμηλό. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της ΠΓΔΜ, το ποσοστό συμμετοχής μέχρι τις 17:00 τοπική ώρα ανερχόταν στο 29%.

Οι κάλπες για το δημοψήφισμα άνοιξαν στις 7:00 τοπική ώρα (8:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας).

Ads

Σημειώνεται ότι το δημοψήφισμα αυτό έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και το αποτέλεσμά του θα πρέπει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο με πλειοψηφία δύο τρίτων. Ωστόσο παρακολουθείται από κοντά από τις Βρυξέλλες, από τις έδρες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι αντιτιθέμενοι στη συμφωνία των Πρεσπών έχουν καλέσει σε μποϊκοτάζ, ακολουθώντας το παράδειγμα του προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος πρόσκειται στην εθνικιστική δεξιά και τα καθήκοντά του είναι θεσμικά.

Οι υποστηρικτές του «ναι» ελπίζουν μια συμμετοχή στο δημοψήφισμα που θα ξεπεράσει το όριο του 50%. Ωστόσο η αποχή στο δημοψήφισμα αυτό θα τροφοδοτηθεί όχι μόνον από τους δυσαρεστημένους, αλλά και από τη διασπορά: λιγότερα από 3.000 από τα μέλη της έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ αντιπροσωπεύουν ένα τέταρτο του πληθυσμού, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, με την έξοδό τους να αποτελεί μια μάστιγα για την ΠΓΔΜ.

Ηρεμία στην ψηφοφορία αλλά και αγωνία για τη συμμετοχή

«Δεν ήρθε εδώ κανείς πολιτικός να μιλήσει. Ούτε από το ΝΑΙ ούτε από την αποχή και το ΟΧΙ. Ό,τι μάθαμε για το δημοψήφισμα το μάθαμε από την τηλεόραση, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πέρο Πέτροφσκι, που στη σημερινή ψηφοφορία εκτελεί χρέη μέλους της εφορευτικής επιτροπής στο Κατλάνοβο, ένα μικτό χωριό, αλβανόφωνων και σλαβόφωνων, στην «καρδιά» της ΠΓΔΜ, και στο εκλογικό κέντρο επικρατεί ηρεμία. 

Η ατμόσφαιρα στο Κατλάνοβο δεν διέφερε από εκείνη στην υπόλοιπη επαρχία αλλά και στην ίδια την πόλη των Σκοπίων. Εξαίρεση, οι πόλεις και τα χωριά όπου πλειοψηφεί το αλβανικό στοιχείο, με επίκεντρο το Τέτοβο στα δυτικά.

Στις άλλες, τις μικτές ή τις θεωρούμενες «σλαβομακεδονικές περιοχές», τίποτα δεν προδίδει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια τόσο κρίσιμη ψηφοφορία.

Ψήφισε ο Ζόραν Ζάεφ

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ ψήφισε το πρωί της Κυριακής στο κρίσιμο δημοψήφισμα, σε εκλογικό κέντρο της πόλης Στρώμνιτσα που βρίσκεται στα Νοτιοανατολικά της χώρας.

O Z. Ζάεφ δήλωσε αισιόδοξος για τη συμμετοχή και το αποτέλεσμα και κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες καθώς «η απόφαση είναι σημαντική για τη χώρα και τις επόμενες γενιές».

Απέχει από το δημοψήφισμα ο αρχηγός του VMRO-DPMNE

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του εθνικιστικού κόμματος, VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δεν πρόκειται να ψηφίσει στο σημερινό δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ σχετικά με τη συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του κόμματος.

«Ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE, στο πλαίσιο της θέσης του κόμματος που επιτρέπει στον καθένα να πράξει κατά συνείδηση, αποφάσισε να μην ψηφίσει στο δημοψήφισμα» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE, Ναούμ Στοίλκοφσκι. Όπως είπε ο ίδιος, «ο Μίτσκοσκι θεωρεί ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι παραπλανητικό και αποτελεί χειραγώγηση της κοινής γνώμης».

«(Το δημοψήφισμα) εμπεριέχει το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που αποτελεί στρατηγικό στόχο του VMRO-DPMNE, αλλά στην πράξη στο σημερινή δημοψήφισμα η απόφαση αφορά την επιζήμια συμφωνία για την μετονομασία της χώρας και τίποτε άλλο. Έτσι, ο Μίτσκοσκι αποφάσισε να μην ψηφίσει στο δημοψήφισμα, στέλνοντας στην πράξη μήνυμα διαφωνίας και απόρριψης της επιβλαβούς συμφωνίας» πρόσθεσε ο Στοίλκοφσκι.

Τι θα κρίνει το δημοψήφισμα

Ο «πήχης» των 700.000 ψηφοφόρων και η απόδοση ή μη της υπόγειας εκστρατείας υπέρ της αποχής κρίνουν το σημερινό δημοψήφισμα στην πΓΔΜ για την συμφωνία των Πρεσπών – ένα δημοψήφισμα ιστορικό όσο και καταλυτικό για το νέο γεωπολιτικό status στα Βαλκάνια.

Περί τις  9 με 10 το βράδυ αναμένονται οι πρώτες ασφαλείς εκτιμήσεις για το τι απάντησαν οι πολίτες της πΓΔΜ στο ερώτημα «είστε υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, αποδεχόμενοι τη συμφωνία ανάμεσα στην ‘Μακεδονία’ και την Ελλάδα;».

Στην Αθήνα, διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν πως το «ναι» στην συμφωνία των Πρεσπών θα επικρατήσει και θεωρούν πως, παρά την αμφίσημη ρητορική των τελευταίων ημερών της προεκλογικής εκστρατείας, η κυβέρνηση Ζάεφ θα προχωρήσει και την κοινοβουλευτική διαδικασία της συνταγματικής αλλαγής εάν η αποχή δεν είναι συντριπτική – ήτοι, ακόμη κι εάν ξεπεράσει κατά τι το 50%.

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν, άλλωστε, ότι το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν αποκλείουν, αναλόγως και του τελικού αποτελέσματος, ο Ζόραν Ζάεφ να προχωρήσει στην συνέχεια και σε βουλευτικές εκλογές προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω την θέση του στην εγχώρια πολιτική σκηνή της πΓΔΜ.